Dezbatere: Cum va fi amenajat Someșul Mic pe tronsonul Gilău – Apahida

Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Cluj organizează o dezbatere publică pe tema amenajării Someșului Mic pe tronsonul Gilău – Apahida. Tronsonul include și porțiunea pe care râul o străbate în Cluj-Napoca.

Dezbaterea este programată în 29 noiembrie 2023, de la ora 17.00. Evenimentul se va desfășura la Casa de Cultură ”Dumitru Sopon” din Gilău.

”Proiectul supus dezbaterii vizează punerea în valoare a peisajului metropolitan clujean din lungul râului Someșul Mic pe teritoriul localităților Gilău, Florești, Cluj-Napoca și Apahida, prin planificarea unei dezvoltări urbane mai durabile în acest areal precum și prin amenajarea spațiilor publice adiacente râului. Culoarul verde-albastru al Someșului Mic are astfel potențialul de a se transforma într-un element natural public central al Zonei Metropolitane Cluj.

Se urmărește amenajarea unui coridor de mobilitate durabilă integrat în acest peisaj prin încurajarea deplasărilor nemotorizate de navetă, a celor de agrement și a celor de sport, în egală măsură cu valorificarea patrimoniului natural și a celui antropic din lungul văii.

Zona de acțiune a coridorului de mobilitate durabilă va contribui la creșterea fluidizării traficului ciclo-pietonal, prin optimizarea legăturilor în teritoriu, precum și prin introducerea de noi trasee pentru pietoni și pentru bicicliști.

Proiectul se alătură așadar marilor proiecte de infrastructură, precum centura și metroul, prevăzute în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Cluj-Napoca 2021-2030”, spun organizatorii dezbaterii.

Related posts

Leave a Comment