Detectorul de minciuni: Cat adevar este in ceea ce iti spun politicienii in aceasta campanie electorala?

Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy, Stop Fake News in Romania, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti lansează Detectorul de Minciuni. Detectorul de Minciuni este un proiect de fact-checking care îşi propune să pună lupa pe informaţiile relevante care circulă în media şi să verifice corectitudinea lor. Alegem declaraţiile care pot avea un impact major asupra electoratului şi verificăm cât de corecte sunt.

Dorim să susţinem jurnalismul independent, să oferim un reper societăţii pentru a lua decizii pe baza unor informaţii corecte, dar şi să-i descurajăm pe cei ce dezinformează să recurgă la astfel de practici.

Proiectul a luat naştere din dorinţa organizaţiilor partenere de a stimula un discurs politic şi instituţional responsabil în media. Credem că societatea unită are cea mai mare putere în a impune acurateţe, surse credibile şi imparţialitate actorilor publici, care prin declaraţiile lor pot influenţa deciziile cetăţenilor.       

Proiectul se bazează pe conceptul colaborării între mai multe redacţii din reţeaua PressHub şi din presa centrală: Hotnews.ro, Radio Europa Liberă şi Europa FM. Pentru că dorim şi o schimbare de mentalitate şi o responsabilizare a actorilor ce pot influenţa fenomenul de dezinformare, vom recurge şi la demersuri bazate pe folosirea dreptului la replică, dar şi sesizarea instituţiilor competente în sancţionarea abaterilor.

Cel mai important ajutor îl vom primi din partea cititorilor şi a celor care vor avea încredere în noi şi ne vor raporta potenţialele dezinformări din media pe platforma online www.detectoruldeminciuni.presshub.ro . Aici se regăsesc subiecte din media verificate de echipa noastră de jurnalişti, dar şi detalii legate de proiect şi de modul de lucru.

Related posts

Leave a Comment