Despre Influență (Grippă)

„Influența este o boală care isbucnește de odată într-un oraș îmbolnăvind o mulțime de lume, căci se ia foarte repede de la un om la altul.

Această boală se ivește mai ales toamna și primăvară la schimbarea timpului, deoarece îmbrăcându-ne prea subțiri când vedem că-i frumos afară, iară timpul răcindu-se de odată și prinzându-ne astfel îmbrăcați, ne putem ușor răci.

Semnele boalei

Îndată ce ne-am răcit de influență căpătăm guturai, dureri mari de cap, fierbințeală, bolnavul pierde pofta de mâncare, simte tot corpul ca bătut. Nu are putere a ridica mâinile și picioarele și tot îl trage a sta la pat. Toți mușchii îl dor. Răgușește și tușește fără a scoate nimic.

Ce trebuie să facem?

Imediat ce vom simți cele descrise mai sus, este bine a face următoarele leacuri:

  1. Seara, la culcare, o baie de muștar la picioare, timp de zece minute cu apă cât se poate suferi de caldă.
  2. Veți pune pe tot spatele ventuze (pahare) uscate; iară pe piept o cataplasmă cu făină de muștar.
  3. Veți clăti gura cu apă oxigenată îndoită jumătate cu apă simplă.
  4. Veți lua un purgativ.
  5. Bolnavul nu are voie să mănânce decât lapte, un ceai mai slab fără rom, căci orice mâncare grea îi face mai rău.

Bolnavul va fi pus într-o cameră separată, căci altfel boala se va întinde la toți ai casei. Cei ce îngrijesc de bolnav trebuie să-și spele mâinile cu apă și săpun, și-și vor clăti gura cu apă boricată spre a nu lua și ei boala.

Urmând cu cele de mai sus o zi sau două și văzând că starea bolnavului nu se va îmbunătăți, atunci veți trimite imediat după doctor, căci această boală este foarte vicleană.

Bolnavul nu va mai avea voie a ieși din casă spre a se duce la trebile lui până la complecta sa vindecare, căci își va înrăutăți boala.

Influența este mai rea la cei bătrâni, căci îi slăbește prea mult și pentru a înlătura această slăbiciune este bine a da bolnavului dimineața, la prânz și seara câte o ceșcuță de vin negru vechi, șampanie; iară la țară câte un rachiu, ceea ce va întări foarte mult pe bolnav.

De asemenea, se poate da câte o cafea turcească ca să-i întărim inima.

Cei ce obișnuiau a bea vin sau rachiu, nu le vom opri cu totul băutura, căci oprindu-i băutura, bolnavul se va simți foarte slăbit.

Bătrânii mai ales, cari au avut influență trebuie să rămâie în casă la căldură 10-15 zile după ce s-au vindecat și până s-au întremat pe deplin, căci cea mai mică răceală îi poate da în pneumonie (aprindere de plămâni), boală care aproape întotdeauna omoară pe cei bătrâni.

Cei însănătoșiți de influență când vor ieși din casă își vor pune o flanelă și se vor îmbrăca mai gros, lăsând luxul la o parte. Iarna vor pune șoșoni ca să le fie cald la picioare, căci cea mai mică răceală face să revie boala cu mai multă putere”. [„Medicina pentru toți”, Anul I, nr.1, București, ianuarie 1915].

Related posts

Leave a Comment