Decizia de aderare a Ucrainei şi Georgiei rămâne în vigoare

Alianţa Nord Atlantică a chemat Rusia să coopereze cu vecinii săi. Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat că Rusiei i se cere să asigure cooperarea paşnică cu toţi vecinii săi.Răspunzând la întrebarea de la postul radio „Echo Moscvi”/ dacă Georgia se pregăteşte să-şi ia revanşa în Abhazia şi Osetia de Sud, şeful alianţei Euroatlantice a afirmat: „ Absolut nu, şi permiteţi-mi să vă spun următoarele: Eu nu cred că masiva Federaţie Rusietrebuie să considere că este ameninţată de mica Georgie. Aşi chema insistent Rusia să asigure o cooperare paşnică cu toţi vecinii săi”.
El deasemenea a menţionat că Moscova deocamdată în totalitate nu şi-a îndeplinit obligaţiile pentru planul Medvedev- Sarkozzy. “În raport cu Georgia… Nu, noi nu credem că Rusia şi-a îndeplinit totalmente planurile în ceea ce priveşte încetarea focului în toamna lui 2008 şi insistent chemăm Rusia să-şi îndeplinească obligaţiile sale”, a spus Rasmussen.
În acelaşi timp, el a anunţat că, în cadrul vizitei actuale făcute în Rusia, a prezentat planul de cooperare tehnico-militară a Alianţei cu Rusia. Potrivit afirmaţiilor secretarului general, mai multe puncte se referă la operaţiunile NATO în Afganistan.
Rasmussen a propus oficial Moscovei să-şi extindă participarea în cadrul operaţiunilor desfăşurate în Afganistan, în special în ceea ce priveşte asigurarea alianţei cu gelicoptere ruseşti, cu combustibil şi piloţi.

Related posts

Leave a Comment