Daniel David: Profilul psihologic al poporului român este remarcabil de stabil

Profilul psihologic al poporului român prezintă o particularitate remarcabilă, spune profesorul universitar Daniel David, coordonatorul singurei cercetări sociologice pe această temă. Psihologii care au realizat cercetarea au împărțit românii în două tipuri de personalitate, pe care le-au denumit X+ și X-. Tipul X+ are o nervozitate scăzută și un grad crescut de extraversiem deschidere, agreabilitate și conștiinciozitate. Tipul X- este exact pe dos.Daniel David spune că există o distribuție foarte echilibrată între cele două tipuri psihologice, lucru care conferă un grad extraordinar de stabilitate poporului român.

Un alt amănunt remarcat de psihologii care au realizat profilul personalității poporului român este faptul că nu există absolut nici o diferență între regiunile de dezvoltare. Fiecare dintre cele opt regiuni poate fi considerată în sine o mică Românie. De asemenea, nu există nici un fel de diferență generată de etnie, de aceea, din punct de vedere psihologic, locuitorii din Secuime sunt similari celor din Oltenia.

Există diferențe generate de vârstă și de nivelul de educație. Astfel, tipul X+ predomină la persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, cu o educație minim postliceală. Tipul X- predomină la tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, care se confruntă cu crizele adolscenței, precum și la persoanele de peste 60 de ani cu o educație medie sau scăzută.

Related posts

Leave a Comment