Curajul si reușitele Republicii Moldova vor fi răsplătite de Uniunea Europeană

De Monica Macovei, europarlamentar PDL/PPE

Republica Moldova parafează pe 29 noiembrie 2013, la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care include și norme privind intrarea produselor moldovenești pe piața unică europeană. Parafarea Acordului este o recunoaștere, la cel mai înalt nivel european, a meritelor guvernelor succesive pro-europene de la Chișinău, începând cu 2009, pentru modernizarea țării, avansarea normelor statului de drept și ameliorarea condițiilor economice.Comisara UE pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, a propus miercuri, 27 noiembrie, eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni care dețin pașaport biometric. Cetățenii moldoveni trebuie să primească ce li se cuvine după ce guvernele pro-europene și-au făcut bine treaba și au îndeplinit criteriile Comisiei. Pe baza propriilor succese, Republica Moldova merită și trebuie să primească in 2014 un regim liber de circulație în Uniunea Europeană. Îi asigur că îi voi susține pe cetățenii moldoveni în Parlamentul European, la votul privind ridicarea vizelor.
Republica Moldova se detașează de celelalte cinci state de la frontiera de est a UE (Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus) și a demonstrat seriozitatea aspirațiilor sale pro-europene. Republica Moldova a devenit statul indispensabil al politicii europene în vecinătatea estică și locomotiva Parteneriatului Estic. Evoluția regională din ultimul timp obligă UE să aplice mult mai strict principiile politicii sale de vecinătate: evaluarea fiecărui stat după meritele sale individuale și sprijinirea fiecărui partener potrivit propriilor rezultate. De aceea, Uniunea Europeană trebuie să ofere Chișinăului instrumentele politice și financiare pentru a susține aceste aspirații și pentru a răsplăti progresele Republicii Moldova.
Astfel, Uniunea Europeana trebuie să susțină acum Republica Moldova în plan comercial prin liberalizarea pieței pentru produse agricole.
După parafarea de la Vilnius, Acordul trebuie semnat cât mai repede, pentru a intra provizoriu în vigoare cu mult înainte de sfârșitul anului 2014.
Uniunea Europeană trebuie, de asemenea, să asigure Republicii Moldova proiecte de interconectare la infrastructura de transport a energiei electrice, a gazelor naturale și a coridoarelor de transport terestru europene, prin Romania, singurul stat membru UE vecin cu Republica Moldova.
Stă în puterea noastră, a europenilor, să facem din Vilnius un moment de cotitură în istoria contemporană a continentului nostru. Republica Moldova are, în acest sens, un rol crucial, la fel și Uniunea Europeană, care trebuie să susțină Republica Moldova cu toate puterile și mijloacele.

Related posts

Leave a Comment