Cum serbează Academia de Muzică un secol de la înființare

Artiștii Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” pregătesc o gală specială aniversară, care va marca împlinirea unui secol de la înființarea prestigioasei instituții de învățământ muzical. Gala Aniversară va avea loc în 26 noiembrie, în sala Auditorium Maximum, de la ora 19.00.

Vor cânta tenorul Ștefan Pop, pianistul Cadmiel Boțac, Corul „Ave Musica” și Orchestra „Antonin Ciolan” formate din studenți, profesori și absolvenți ANMGD, aflate sub conducerea dirijorilor Gheorghe Victor Dumănescu și Cristian Sandu. ”Repertoriul reunește lucrări și momente inedite din creația simfonică, lirică, autohtonă și universală. Nu doar cei amintiți vor fi protagoniști ai serii, ci și invitații noștri speciali, față de care dorim, în mod nemijlocit, să ne manifestăm gratitudinea”, spun reprezentanții Academiei clujene.

Instituția a fost înființată în anul 1919, sub denumirea de Conservatorul de Muzică din Cluj. Din 1931, numele i-a fost schimbat în Academia de Muzică și Artă Dramatică din Cluj. Din anul 1948, după interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, comuniștii au mutat instituția în sediul Academiei Teologice Greco-Catolice, pe care îl folosește și în prezent, până la finalizarea noului campus din cartierul Mănăștur.

Related posts

Leave a Comment