Cornel Itu despre „Legea Prevenției”: Ca să născoceşti o astfel de lege trebuie să fii rupt de realitate!

Candidatul la președenția Consiliului Județean Cluj, deputatul social democrat, Cornel Itu, susţine că proiectul de lege al PNL privind introducerea unui program naţional de prevenţie în sănătate este „de un cinism înfiorător’’.

de Horia Nasra
„Propunerea legislativă a PNL privind introducerea unui program naţional de prevenţie în sănătate dezvăluie, prin prevederile ei, un mod de gîndire lipsit de omenie. Acest proiect, care doreşte pedepsirea oamenilor care nu participă la programe de prevenţie, punîndu-i la plata tratamentului, mi se pare de un cinism înfiorător. Ca să născoceşti o astfel de lege trebuie să fii rupt de realitate, să nu înţelegi că o mare parte a populaţiei trăieşte în zona rurală, că sînt mulţi oameni simpli, în vîrstă, care stau în zone destul de izolate, neavînd posibilitatea de a frecventa cabinetele medicale decît în caz de urgenţă. Ce doreşte PNL? Să îi oblige pe aceşti oameni să îşi plătească tratamentul pentru cancer, diabet şi alte boli grave doar pentru că nu au participat la o campanie de prevenţie? E evident faptul că PNL are aplecare doar spre cei bogaţi, şi conturează o politică ce îi scoate din calcul, fără nici un drept, pe cei cu posibilităţi modeste. Cetăţenii plătesc asigurări de sănătate tocmai pentru ca să beneficieze de servicii medicale oferite de stat. Proiectul propus de PNL merge pe principiul taxării duble. În mod indiscutabil, această propunere nu poate fi susţinută de PSD’’, arată Cornel Itu.

Și preşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat, că social-democraţii insista ca PNL să retragă proiectul de lege întrucât contravine prevederilor Legii fundamentale. Dragnea a spus că fiecare cetăţean are garantat, prin Constituţie, dreptul la servicii medicale, astfel încât ideea liberalilor de a impune sancţiuni celor care nu participă la programul naţional de prevenţie în sănătate şi de a suporta costurile tratamentelor nu poate fi acceptată.

În cazul în care proiectul va fi adoptat de Legislativ, Dragnea a spus că PSD va ataca legea la CCR.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu preciza că proiectul va fi îmbunătăţit faţă de forma iniţială şi aşteaptă propuneri în acest sens. “Dincolo de orice controverse, legea prevenţiei trebuie să meargă înainte. Putem salva mii de vieţi, în fiecare an, iar acest lucru este mai important decât orice interes electoral. În urma dezbaterilor publice, actualul proiect va fi îmbunătăţit. (…) Toate prevederile care obligă statul să investească în prevenţie sunt, însă, nenegociabile. Celelalte – unele prezentate extrem de distorsionat, prin manipulare politică – pot face obiectul oricărei abordări, dacă se înscriu în logica legii: de a lupta cu bolile grave, înainte de a fi prea târziu”, declara săptămâna trecută copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Propunerea PNL se află în etapa consultării publice, la Camera Deputaţilor.

Related posts

Leave a Comment