
Explicaţia lui Mihai David.
În cazul contractelor directe, pentru energia vândută în 2010, a avut loc o majorare a preţului cu 28-31% faţă de anul trecut, a mai spus David. Acesta nu a vrut să precizeze care va fi ajustarea pentru 2011. Preţurile au crescut, însă şi costurile de producţie au fost mai mari. Potrivit unor informaţii deţinute de HotNews.ro, preţul de producţie a crescut de la 70 la 93 lei/ MWh. În total sunt 17 contracte directe, a spus directorul Hidroelectrica. Contractele care nu au fost prelungite vor expira în 2011-2012. Un caz aparte îl reprezintă două contracte pe care Hidroelectrica a încercat să le rezilieze deoarece „nu au vrut să renegocieze preţul”. Este vorba de contractele cu Elsid şi Electrocarbon care sunt deţinute de Mihai Tufan şi familia Anastasescu, parteneri de afaceri aflaţi pe locul 135 în „Forbes 500 miliardari”. Contractele cu aceste firme au fost încheiate pentru o cantitate de 200 MWh, respectiv 250 MWh.
Potrivit directorului Hidroelectrica, s-a ajuns cu cele doua contracte în instanţă. „Am câştigat pe Electrocarbon, dar am pierdut pe Elsid, deşi contractele sunt la fel”, a afirmat David. Astfel, dacă unul dintre contracte a fost „oprit”, în cazul celui de-al doilea, Hidroelectrica a fost obligată să accepte să vândă energie la preţ nemajorat. Astfel, David încearcă să demonstreze că rezilierea contractelor bilaterale nu este o soluţie. „Ce s-ar fi întâmplat dacă mi s-ar fi întâmplat lucrul acesta pe contractele mai mari?”.
Energy Holding va mai cumpăra energie ieftină până în 2017
Mihai David nu a vrut să dea numele firmelor care au contracte prelungite. Până acum, contractul despre care se ştia că a fost prelungit până în 2018 este cel cu Alro Slatina, la începutul lunii aprilie, pentru o cantitate de 3 Twh (terawatti), preţul fiind stabilit în funcţie de cotaţia aluminiului. Un alt contract care a fost prelungit este cel cu Energy Holding. Mihai David a confirmat faptul că acesta este un contract care a fost prelungit până în 2017. Energy Holding este cel mai mare cumpărător de energie cu o cantitatea de circa 4 Twh.
Energy Holding, unul dintre cei mai importanţi furnizori de energie, a fost deţinută de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, considerat unul dintre băieţii deştepţi din energie, fin al fostului ministru Dan Ioan Popescu. Energy Holding a fost preluată de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este înregistrată în Olanda. Surse din piaţă spun că în spatele companiei s-ar afla tot Buzăianu. Pe lista „baieţilor deştepţi” se mai află şi alţi comercianti pe piaţa energiei, ca EHOL Distribution, preluată de elveţienii de la Alpiq şi Buzmann Industries, preluată tot de Alpiq. Despre EHOL, David spune că „i s-a terminat contractul”. EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar în înfiinţarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzăianu.
Cine este Bogdan Buzăianu.
Potrivit Ziarului Financiar, companiile care iau direct energie hidro sunt: Enel Muntenia, Enel Furnizare (Energie), CEZ Vânzare, CEZ Distribuţie, E.ON Furnizare, Luxten Lighting, Euro PEC, Electromagnetica, Alro, Energy Holding, Energy Financing Team, Alpiq Romenergie (EHOL Distribution), Alpiq Romindustries (Buzmann Industries), Elsid, Electrocarbon, Arcelor Mittal Galati si Compania Nationala a Huilei. Multe dintre acestea sunt contracte încheiate în perioada 2002-2004.
Articol complet în HotNews.ro