Connect-R: Ţiganii ne fac de râs. Repatrierea lor de către Franţa este o iniţiativă “excelentă”


Cântăreţul român Connect-R, care a recunoscut că este de etnie romă, a declarat, într-un interviu pentru Euronews, că este dureros ce se întâmplă în prezent cu ţiganii, care stau la marginile oraşelor europene şi ne fac de râs, potrivit Mediafax. El a catalogat iniţiativa Franţei de a-i repatria ca fiind “excelentă”.Connect-R vorbeşte în interviu despre cariera lui de cântăreţ, compozitor, dansator, actor şi producător, dar şi despre etnia din care face parte, potrivit euronews.net.
Cântăreţul, care în luna iulie la gala Romanian Music Awards 2010 a primit premiul pentru cel mai bun cântec, a apărut pe scenă purtând un tricou alb pe care era scris cu negru “Sunt ţigan”.
“A fost un act curajos pentru că România este o ţară cu oameni cu foarte multe prejudecăţi împotriva noastră. Mi-am zis că este o strategie perfectă. Sunt un ţigan care şi-a depăşit condiţia (…) Este un nonsens să foloseşti cuvântul “ţigan” ca o insultă pentru oameni ca mine, care putem face lucrurile diferit. Am vrut să arăt semenilor mei că se poate şi altfel”, a spus Connect-R în interviul acordat Euronews.
El a precizat că s-a lovit de nenumărate ori de prejudecăţi şi de comentarii de genul: “Este un cântec bun, el cântă bine, versurile sunt bune, mesajul este bun, dansul este bun, păcat că e ţigan”.
Totodată, Connect-R spune că a ţinut foarte mult la rădăcinile lui şi încă mai ţine puţin.
“Mă uit înapoi şi văd că ţiganii aveau cu totul alte ocupaţii, arta, meşteşugul, chiar şi poezia (…) E dureros ce se întâmplă acum. Stau la marginile oraşelor europene şi efectiv ne fac de râs”, a spus Connect-R.
În plus, cântăreţul cataloghează ca fiind “excelentă” iniţiativa de repatriere a romilor din Franţa.
“Din câte ştiu eu, Sarkozy (preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, nr.) a susţinut cu ceva ani în urmă integrarea României în Uniunea Europeană şi nu cred că ceea ce face acum este premeditat. Cu riscul de a-i dezamăgi pe semenii mei, am să spun că este o iniţiativă excelentă”.
Şi Financial Times vorbeşte despre Connect-R, într-un material despre repatrierea romilor români. Potrivit publicaţiei, romii cu educaţie superioară şi succes în carieră preferă să nu-şi recunoască originea etnică.
“Nu avem prea multe modele pozitive”, afirmă Marian Mandache de la Romani Criss.
Totuşi, starul rap Connect-R a încălcat un tabu la o ceremonie de premiere desfăşurată în iulie, când şi-a descheiat haina pentru a dezvălui un tricou pe care scria “Sunt ţigan”.

Related posts

Leave a Comment