Concert în cimitir, de Luminaţie

În Cimitirul Central/Házsongárd din Cluj-Napoca, are loc, vineri, 1 noiembrie, un spectacol devenit deja tradiţie de Luminaţie: ”Requiem aeternam”.  Spectacolul este parte din seria de evenimente numite ”Lacrimosa” şi este susţinut de Claudiopolis Youth Orchestra (compusă în bună parte din membri ai Filarmonicii de Stat Transilvania), sub bagheta dirijorului Vlad Eniu şi regizat de Ina Hudea.

”Requiem Aeternam este un spectacol de comemorare a sufletelor celor dragi nouă, care au părăsit această lume. Este o rugăciune pe care o facem an de an în această zi, un omagiu muzical şi sufletesc pentru toţi cei care ne veghează din ceruri. Ne dorim să fie, în acelaşi timp, şi o alinare pentru cei nemângâiaţi: Dumnezeu să odihnească sufletele celor plecaţi, iar nouă să ne dea puterea de a merge mai departe, de a iubi şi a da viaţă!”, spune Ina Hudea, profesor al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” şi regizorul spectacolului Requiem Aeternam.

”Luminaţia este un eveniment cu o mare însemnătate la Cluj-Napoca şi în tot Ardealul. Este acea zi din an în care ne luăm întreaga familie şi mergem să aprindem o lumânare pentru cei pe care i-am iubit şi nu mai sunt printre noi.

Şi aşa, cimitirele din Cluj devin locurile cele mai calde ale oraşului, acolo unde mii de luminiţe îţi încălzesc trupul şi sufletul.

De cinci ani suntem şi noi acolo, pentru a le oferi oamenilor un motiv de a sta poate mai mult de câteva minute, pentru a se reculege, pentru a-şi oferi poate mai multă pace şi linişte.

Şi anul acesta am pregătit un spectacol frumos, de suflet, care să ne unească pe toţi cei prezenţi în cimitir, pentru a ne încuraja să ne descoperim unii pe alţii, să ne plângem împreună rudele, dar să ne şi dăm curaj unul altuia pentru o nouă zi”, explică arh. Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane.

 

Evenimentul va fi continuat, a doua zi, sâmbătă, 2 noiembrie 2019, de la ora 11.00, cu tururi ghidate în Cimitirul Central, susţinute de istoricul prof. Vladimir-Alexandru Bogosavlievici.

REQUIEM AETERNAM – Concert 1 Noiembrie 2019, ora 18,00, Cimitirul Central Cluj-Napoca

Orchestra şi corul: Claudiopolis Youth Orchestra

Dirijor: Vlad Eniu

Regizor: Ina Hudea

Balerini: Ioana Cristina Terebesy, Gollner Delia, Camelia Raţiu, Anamaria Boancă, Oana Siminic, Raluca Perde, Antonia Indrei, Alin Rîpă, Florin Ianc, Vlad Sebastian, Sergiu Hosu, Antonio Mon, Mihai Ciocmărean

Organizator: Scena Urbană

Prezentator: Ovidiu Blag

 

Repertoriu:

1.PucciniManon Intermezzo

2. Verdi Requiem aeternam

3. Mozart Kyrie

4. CherubiniRequiem in C minor – Pie Jesu

5. CherubiniRequiem in C minor – Lacrimosa

6. J. S. BachAdagio

7. Palestrina Kyrie si Agnus Dei din Missa pro Defunctis

8. Schubert Ave Maria

9. Brahms Begräbnisgesang

10. Gabriel Faure Requiem: Introït et Kyrie + Libera Me

11. Mozart Requiem aeternam

12. Mascagni Intermezzo – Cavaleria rusticana

13. Mozart Lacrimosa

 

Participarea la eveniment este LIBERĂ.

 

Evenimentul este realizat de Asociaţia ”Scena Urbană”, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca, precum şi al FERRO, susţinătorul evenimentelor Scena Urbană.

Related posts

Leave a Comment