Concert de Mărțișor, oferit de Filarmonica de Stat Transilvania

Filarmonica de Stat Transilvania a pregătit un adevărat mărțișor muzical. De 1 Martie, va avea loc concertul special ”Sing the Woman”. Concertul este susținut de Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Cornel Groza dirijor

Alexandra Burcă, Viktoria Cormoș, Aida Pavăl-Olaru, Andra Turcu, Mădălina Ungur, Ruben Ciungan, Radu Cîmpan, Nicolae Ilincăi, Bogdan Ionuț Lupu, Andrei Nistor soliști

Adina Mureșan pian

Ovidiu Lup pian

Ramona Murariu flaut

Cristina Lazariuc chitară bas

Attila Szabó violoncel

Dorin Pop percuție

În program lucrări de: Orlando di Lasso, Johannes Brahms, Maurice Ravel, Adrian Pop, Bedřich Smetana, Ion Vidu, Gavriil Musicescu, Dan Variu, Leonard Bernstein, Antonio Carlos Jobim, Roy Orbinson, ABBA, Phoenix, Boyzone, Tina Turner, Dolly Parton ș.a.

Corul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” a fost înființat în anul 1972, în timpul directoratului maestrului Sigismund Toduță, renumit compozitor clujean și, în același timp, șef de școală de compoziție, a cărui inițiativă și perseverență au avut o mare pondere în reușita acestui proiect.

Formarea ansamblului a fost încredințată profesorului Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale românești, a cărui competență artistică s-a dovedit prin rezultatele spectaculoase ale acestui început de drum: după abia doi ani de la înființare, Corul Filarmonicii clujene a fost recunoscut ca valoare națională de prim rang, poziție pe care o păstrează și în momentul de față.

Începând cu anul 1976, conducerea corului a fost încredințată lui Florentin Mihăescu, care l-a secondat pe maestrul Dorin Pop încă de la constituirea corului. Sub conducerea sa, corul marchează primele succese internaționale de răsunet și înregistrează progrese majore în sporirea potențialului său expresiv și repertorial.

În anul 1986, ansamblul a fost preluat de Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes de actualul dirijor.

Cornel Groza (n. 1950) şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Apoi, a studiat pedagogia muzicală la Academia de Muzică din orașul nostru. În 1970, a devenit membru al corului de cameră Cappella Transylvanica din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop, a devenit un „centru” coral de marcă. Această experiență a fost decisivă în alegerea lui Cornel Groza, aceea de a urma cariera de dirijat.

Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoașterea completă și stăpânirea cântului coral, prin simțul fin al sonorității, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Related posts

Leave a Comment