Compania rusă Inter RAO EES intenţionează să sporească investiţiile în Republica Moldova

Inter RAO EES intenţionează să investească în modernizarea stării tehnice a centralei sale energetice din Republica Moldova, situată în sudul Transnistriei.O astfel de discuţie a avut sambata trecuta preşedintele Consiliului de RAO EES Boris Kovalchuk la întâlnirea de la Tiraspol avută cu liderilor autorităţilor nerecunoscute de la Tiraspol, Igor Smirnov, relatează agenţia ruso-ucraineană”New Region”, făcând referire la serviciul de presă al RMN.
“În urma discuţiei purtate am găsit un real sprijin, aşa că vom pune în aplicare programul nostru, care se se va concretiza pe creşterea investiţiilor în această staţiei,” – a spus Kovalchuk.
“Vrem să sporimt capacitatea de producţie, astfel încât trebuie să găsim noi pieţe de desfacere şi noi parteneri. După ce vor spori investiţiile noastre, le vom reorienta în investiţii către staţia aceasta, iar veniturile fiscale se vor îndrepta spre staţia ce aparţine “Republicii Moldoveneşti Nistrene”, a declarat Boris Kovalchuk.
În context, liderul transnistrean Igor Smirnov a afirmat că “decizia referitoare la privatizarea Centralei Termoelectrice Moldoveneşti a fost una corectă.”
Moldova GRES reprezintă una din staţiile electrice cu cea mai mare putere din Europa de Est. Capacitatea totală a instalaţiei este de 12 de unităţi ce cuprinde centrala care are o capacitate de 2520 MW. În prezent, staţia a activat mai puţin de jumătate din toate unităţile.
În decembrie 2003, Republica Moldova a fost cumpărat de un rus, societatea belgiană Saint Gidon Invest. Din anul 2005, staţia energetică dini Republica Moldova a constituit o parte din “Inter RAO EES a Rusiei”, o filială a RAO EES a Rusiei “.
Inter RAO EES ” este specializată în importul şi exportul de energie electrică şi are în activ cinci fabrici în Rusia şi unele în străinătate, în Georgia, Armenia şi Kazahstan. Din anul 2007 compania funcţionează în Republica Moldova, iar în România a început să-şi livreze de curând producţia.
Unul din aspiranţii la fotoliul de deputat, liderul Partidului Umanist din Republica Moldova, fostul ministru al apărării şi şef de securitate, Valeriu Pasat, până a se înscrie în cursa electorală a activat la Moscova în calitate de consilier la compania RAO EES.

Related posts

Leave a Comment