Compania Inter RAO EAS va asigura în exclusivitate Republica Moldova cu energie electrică

Potrivit unui comunicat de presă al companiei “Inter RAO EAS“, hidrocentrala moldovenească de la Cuciurgan a încheiat un contract direct cu întreprinderea de stat “Energocom“ şi cu compania “Union Fenosa“ pentru livrarea energiei electrice pe întreg teritoriul Republicii Moldova.Contractul este valabil pentru 13 luni, începând cu 1 martie curent. În total, compania rusească va livra consumatorilor din Republica Moldova Moldova circa 3,5 mlrd kW/h de energie electrică, ceea ce reprezintă 75 la sută din consumul intern al republicii, iar alte 25 la sută din consum va fi acoperit de CET-urile locale.
Din luna decembrie 2009, de când a intrat în vigoare Legea cu privire la liberalizarea pieţei energetice a Republica Moldova Moldova, companiile de livrare a energiei electrice au dreptul să-şi aleagă singure furnizorii. În aceste condiţii, întreprinderile din domeniu au semnat contracte cu hidrocentrala de la Cuciurgan, acordând acesteia dreptul exclusiv de a acoperi întregul volum de consum al ţării.
Hidrocentrala moldovenească de la Cuciurgan este o structură fiică a companiei Inter RAO EAS. Capacitata de producere a centralei este de 2520 mWt. După capacitatea de producere hidrocentrala este cel mai mare activ al grupului Inter RAO EAS şi unul dintre cele mai importante obiecte energetice din Europa.
“Inter RAO EAS“ livrează energiei electrică în Republica Moldova de la începutul anului 2009, anterior această prerogativă fiind acordată importului de energie electrică din Ucraina. Până la începutul anului trecut, hidrocentrala Cuicurgan exporta energie electrică în România.

“Inter RAO EAS“ conduce un grup format din peste 20 de companii din 15 ţări. Compania este unul dintre cei mai mari operatori de import-export a energiei electrice din Rusia şi are în proprietate multiple active energetice în Rusia şi peste hotare. În prezent, acţionarul principal al Inter RAO EAS este Federaţia Rusă, prin întreprinderea “Rosimuşcenstvo“, care deţine 42,49 la sută din pachetul de acţiuni.

Related posts

Leave a Comment