Comerțul cu produse de Crăciun se mută în on-line

Tot mai mulți mici producători locali de alimente se reorientează spre comerțul electronic. Există mai multe platforme care au fost create în pandemie pentru a-i ajuta să reziste pe piață. Și tot cu ajutorul acestor platforme sunt promovați și artizanii, meșteșugarii și artiștii locali.

Pandemia de coronavirus a însemnat anularea mai multor evenimente cu public. Așa ar fi Târgul de Crăciun. În anii 2018 și 2019, Târgul de Crăciun de la Cluj a fost inclus pe lista celor mai frumoase 10 astfel de târguri din Europa. În acest an, însă, din motive sanitare, târgul a fost anulat. Astfel, a dispărut posibilitatea ca artizanii și producătorii de alimente să își vândă produsele pe piața clujeană. În aceste condiții, au apărut mai multe inițiative care vizează vânzarea on-line a produselor alimentare. Așa ar fi o platformă creată de Consiliului Județean Cluj, magazinprodusdecluj.ro. Însă există și platforme care au fost creat de asociații sau de firme private. Printre ele, madeincluj.ro. Pe astfel de platforme pot fi cumpărate gemuri și sucuri produse în Mărișel, uleiuri presate la rece din Luncani, lavandă din Bonțida, vin de la Fizeșu Gherlii sau miere de pe Câmpia Transilvaniei, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, care este și președintele Asociației Produs de Cluj.

Artizanii, meșterii populari și artiștii își vând, de asemenea, produsele prin intermediul platformelor menționate. Ei au produse precum podoabe tradiționale confecționate din piele, decorațiuni de Crăciun din sticlă și din lemn, dar și bijuterii din cupru, argint sau pietre de podoabă. Chiar dacă, deocamdată, vânzările în on-line sunt mult mai mici decât cele de la târgurile de Crăciun organizate în Piața Unirii, tendința este cea de creștere, pentru că urmează o perioadă în care clujenii vor cumpăra cadouri, iar cele realizate în stil tradițional nu au cum să lipsească. De asemenea, acești mici producători vor putea să își vândă creațiile și după încheierea perioadei Sărbătorilor. Acesta este unul dintre avantajele asocierii pentru a vinde on-line. Celălalt avantaj major este că distribuția este mai ușor de organizat, inclusiv cu ajutorul firmelor de taximetrie sau de curierat.

Related posts

Leave a Comment