Cămașa tradițională din Transilvania, promovată de tinerii ortodocși

Asociaţiile ASCOR, care îi reunește pe tinerii ortodocși, şi “Zestrea” în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează vineri și sâmbătă o serie de manifestări dedicate cămăşilor tradiţionale din Transilvania. ”Scopul acestui eveniment este de a-i reuni atât pe cei interesaţi de aspectele practice ale realizării cămășilor tradiționale, cât și pe cei care doresc să cunoască mai multe lucruri despre arta tradiţională”, spun oganizatorii.Pentru început, doritorii sunt invitaţi să participe vineri, la ora 10:00, la vernisajul expoziţiei de costume ţărănești organizată de cele două asociaţii la sediul ASCOR, de la subsolul Bisericii Studenţilor din campusul Haşdeu. La ora 13:30, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, etnologul Ioan Augustin Goia, cercetător științific, va prezenta estetica portului de sărbătoare şi aspectele tehnice legate de evoluția acestuia, cu exemplificări din colecția muzeului.

De la ora 18:00 va avea loc prima parte a șezătorii, la sediul ASCOR de la subsolul Bisericii Studenţilor din campusul Haşdeu. Sâmbătă, de la ora 11:00, în foişorul (dugeana de joc) din Parcul Etnografic Romulus Vuia (str. Tăietura Turcului) se va desfășura cea de a doua parte a șezătorii, în cadrul căreia fiecare participant va fi invitat să lucreze la propria iie sau să asiste la discuţiile purtate pe această temă. ”Ca la orice sezătoare de nădejde, munca se va împleti cu voia bună, veselia fiind urzită de invitaţii de onoare Maria Leşe, ceteraşii de la Frata, Suzana si Daciana Vlad, dar şi de cântecele de șezătoare ale gazdelor”, mai spun organizatorii.

Această inițiativă nu este singura de acest fel. În contextul anului electoral, PSD a promovat cămășile tradiționale românești sub sloganul electoral ”Mândru că sunt român”.

Related posts

Leave a Comment