Clujul va avea cea mai mare casă producătoare de filme din România

„În cadrele unei conferințe ținută nu de mult de către dl. Niculae Râmboi, dsa a vorbit cu mult entuziasm despre necesitatea creării unei industrii naționale de filme. Aceasta se impune cu atât mai imperios cu cât toate țările vecine, în special Ungaria, posed astfel de instituții deosebit de bine organizate, puse sub controlul statului, cari produc aproape 100 de filme anual. Aceste filme, după cum era de așteptat, sunt puse în slujba revizionismului. Faptul acesta ar trebui să ne sesizeze, știut fiind că filmul are o mare putere de propagandă. Filmul românesc ar fi cel mai mare factor de propagandă culturală servind arta și literatura națională.

Un studio la Cluj

Clujul care a luat parte activă la toate manifestațiile culturale și sociale ale țării a fost cel dintâi oraș care a avut o Casă de filme. Este vorba de instituția <<Fotofilm>> din localitate, creată în primii ani de după război cu un capital modest dar cu mult suflet pentru a se putea scoate în valoare frumusețile provinciei de dincoace de Carpați. Atelierul <<Fotofilm>>, condus cu pricepere de domnul Vasile Fechete – un vechi și convins producător de filme – luptând cu mari privațiuni materiale, a reușit totuși să creeze primele filme prin 1924, între cari amintim inaugurarea expoziției zootehnice în prezența regelui Ferdinand și a M.S. Regelui Carol II, pe atunci principe moștenitor. De la această dată, atelierul <<Fotofilm>> a filmat toate manifestările mai importante până azi, reușind să achiziționeze peste 40 de filme.

Cu tot avântul luat de instituția <<Fotofilm>> până în prezent studioul Clujului n-a putut fi înzestrat cu aparatele necesare pentru facerea filmului sonor. Filmele produse de <<Fotofilm>> sunt înguste, de 15 mm (cele normale au 35 mm). Faptul acesta este un bine deoarece aceste filme pot fi proiectate cu un aparat de proiecție mic, ușor transportabil. E filmul cel mai indicat pentru a pătrunde la sate.

În ceea ce privește claritatea imaginilor și frumusețea peisagiilor, aceste filme sunt superioare multor case de filme din străinătate. S-a dovedit aceasta cu ocazia rulării acestor filme în sala prefecturei județului.

Un grup de financiari străini propun finanțarea Casei Fotofilm

Datorită avântului luat de această instituție, și datorită faptului că până în prezent produce cele mai bune filme din Ardeal, zilele trecute s-a oferit un grup de financiari străini pentru finanțarea ei în vederea creării unei mari întreprinderi de filme. Oferta a produs o adevărată senzație în întreg orașul. Dacă tratativele vor putea fi duse la bun sfârșit, Clujul va avea în scurt timp, una din cele mai mari case de filme din Țară.

 

Filmele deja create vor fi din nou filmate pe pelicula filmului normal și în urmă sincronizate. În felul acesta, vederile luate din diferite colțuri ale Ardealului, vor putea fi rulate pe marile ecrane din străinătate”. [„Națiunea Română”, anul III, nr.258, Cluj, 21 noiembrie 1937].

Related posts

Leave a Comment