Clujul rămâne atractiv pentru investitori în 2022

Clujul continuă să rămână una dintre destinațiile apreciate de investitori. Este vorba atât de companii străine, cât și de antreprenori locali. Experții în economie afirmă că la atragerea de investiții contribuie calitatea bună a vieții, administrația tot mai digitalizată, forța de muncă bine pregătită în universitățile clujene, precum și oportunitățile de a face afaceri în oraș.

Anul 2021 va aduce o creștere a interesului investitorilor în domeniile tehnologice. Clujul este deja bine cunoscut pentru comunitatea sa IT, care ar putea ajunge în acest an la 25.000 de specialiști în software. Unele dintre investiții sunt reprezentate de start-up-uri care au atras atenția unor investitori strategici din străinătate. Însă există un interes tot mai mare și în domenii precum energia verde, ingineria sau producția industrială. În acest context, în viitorul previzibil, în județul Cluj, vor apărea noi parcuri industriale, spun experții în domeniu. Cel mai probabil, unul dintre aceste parcuri va fi creat de firma Tetarom.

Compania Tetarom este deținută de Consiliul Județean Cluj și este cel mai de succes administrator de parcuri industriale din România. Pe lângă IT și industrie, sunt așteptate investiții serioase și în domeniul construcțiilor, atât în segmentul rezidențial, cât și în cel al infrastructurii, spune antreprenorul Ionuț Coman.

În domeniul proiectelor publice, există deja bani europeni alocați pentru proiecte precum centura metropolitană a Clujului, metroul clujean sau trenul metropolitan. Un alt proiect este reprezentat de reabilitarea primelor tronsoane din calea ferată Cluj-Oradea. Ministerul Transporturilor a anunțat că va scoate la licitație lucrări în valoare de aproape trei miliarde de lei. Toate aceste investiții publice atrag companii private interesate să câștige contractele oferite de autorități. În aceste condiții, a crescut semnificativ numărul de noi companii înregistrate în județul Cluj. În primele 11 luni ale anului trecut, au fost înregistrate peste 8.000 de noi firme. Doar în București au fost înregistrate mai multe noi firme decât în Cluj: peste 22.000. Însă rata de creștere a numărului de noi companii a fost mai mică în București decât în Cluj. În București, acest indicator a crescut cu aproape 27 la sută, iar în Cluj cu aproape 52 la sută.

Related posts

Leave a Comment