ClujInsider.ro: Semne ale dezgheţului – Primul an când managerii anticipează investiţii masive în personal

Organizatorii Business Days, care va avea loc anul acesta la Cluj-Napoca în 14 şi 15 decembrie, au realizat în perioada octombrie – noiembrie 2016  un studiu comparativ Cluj versus Bucureşti, referitor la impactul factorilor disruptivi ai revoluţiei digitale asupra pieţei muncii şi asupra nevoilor de dezvoltare a abilităţilor şi competenţelor personalului din Cluj.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 274 de manageri de resurse umane, CEO, directori generali şi antreprenori. Acesta arată că factorii de schimbare care vor afecta puternic piaţa forţei de muncă pe termen scurt (până în 2020) sunt: creşterea aspiraţiilor şi impactul în economie al femeilor, creşterea inadaptabilităţii populaţiei tinere la schimbările de pe piaţa muncii, tendinţa de schimbare a modului de lucru către un program flexibil, volatilitatea geopolitică şi urbanizarea rapidă.

Factorii de schimbare pe termen mediu (până în 2030) sunt reprezentaţi de: dezvoltarea clasei de mijloc, creşterea speranţei de viaţă şi îmbătrânirea populaţiei, schimbarea modului în care muncim, volatilitatea politică şi creşterea impactului femeilor în economie.

Potrivit studiului, principalele strategii pe care companiile din regiune le vor adopta pentru a se adapta la schimbările ce vor avea loc pe piaţa muncii sunt diverse: investiţii în dezvoltarea abilităţilor angajaţilor (78,5% la Cluj faţă de 67,9% în Bucureşti) şi programe de internship pentru tineri (69,2% în Cluj faţă de 64,3% în Bucureşti), colaborarea cu furnizori de programe de training şi dezvoltare personală şi profesională (56,9% în Cluj faţă de 50% în Bucureşti), colaborarea cu instituţiile din învăţământ pentru adaptarea curriculumului la noua realitate şi dezvoltarea unor programe specifice care să ajute la o mai bună asimilare a absolvenţilor pe piaţa muncii (50,8% în Cluj faţă de doar 28,6% în Bucureşti).

Spre deosebire de managerii şi antreprenorii din Bucureşti, cei din Cluj sunt mai puţin deschişi la a angaja personal în vârstă, colaboratori virtuali sau să apeleze la soluţii de outsourcing, însă, pe de altă parte, managerii clujeni sunt mai deschişi pentru angajarea personalului din rândul minorităţilor sau a muncitorilor pe termen scurt, precum şi la colaborarea cu alte firme din industrie în dezvoltarea de programe care să soluţioneze problema lipsei forţei de muncă calificată din industrie.

În ceea ce priveşte barierele de care se lovesc managerii de HR în implementarea strategiilor potrivite, cei din regiunea Cluj au răspuns că principalele bariere sunt:  constrângerile care ţin de resursele disponibile (32,8% în Cluj faţă de 25,9% în Bucureşti), insuficienta înţelegere a schimbărilor disruptive (10,9% în Cluj faţă de 11,1% în Bucureşti) şi presiunea din partea acţionarilor pentru profitabilitate pe termen scurt (10,9% în Cluj faţă de 7,4% în Bucureşti).

Cluj Business Days 2016 va fi o ediţie specială, cu multă informaţie şi conţinut valoros, în cadrul căreia vor conferenţia  peste 100 de speakeri de top străini şi români, pe durata celor două zile, în peste 40 de sesiuni. Printre speakerii invitaţi vor fi şi personalităţi de renume internaţional, dintre care îi amintim pe: Jim Bagnola – international speaker, executive coach şi expert în leadership, Simon Robinson – profesor de etică aplicată şi profesională la Universitatea Metropolitană din Leeds, Imani Kyaruzi – lector la QA Business School din cadrul Universităţii Ulster din Birmingham şi autor a numeroase cărţi de specialitate, Sofie Sandell –  social media speaker şi specialistă în digital leadership.

Evenimentul se adresează antreprenorilor, managerilor,  specialiştilor şi managerilor din HR, dar şi celor care sunt interesaţi de principiile leadership-ului şi ale coordonării de echipe, specialiştilor şi managerilor din vânzări şi customer service, specialiştilor şi managerilor de marketing şi comunicare sau social media. Pentru prima oară, ediţia va fi gamificată cu numeroase premii şi surprize, pentru cei care vor opta să participe la concursurile online iniţiate de organizatori.

 

Pentru mai multe detalii despre modalitatea de înscriere, lista completă a speakerilor şi alte informaţii, puteţi accesa direct site-ul evenimentului:

http://www.businessdays.ro/Evenimente/Cluj-2016/Homepage

Perioada de early bird  este activă între 21-28 noiembrie.

 

Despre Business Days

Business Days este o platformă de comunicare, informare, schimb de idei, educare şi generare de oportunităţi pentru mediul de business din România. Business Days este formată dintr-o serie de proiecte şi platforme de comunicare dintre care menţionăm: suita de evenimente Business Days, Business Days TV, Business Days Magazine, Aplicatia MeetMe.  Evenimentele Business Days sunt considerate de participanţi, parteneri şi speakeri drept cele mai mari, mai relevante şi de impact evenimente de business din România şi din estul Europei. Scopul Business Days este de a contribui semnificativ la crearea unei culturi antreprenoriale sănătoase şi la dinamizarea mediului de business din ţara noastră.

 

Tema centrală a evenimentului de la Cluj va fi transformarea digitală şi efectele pe care aceasta le are asupra noastră ca indivizi, ca societate şi în special asupra organizaţiilor din mediul economic. Business Days Cluj-Napoca va avea loc la Liberty Technology Park.

Related posts

Leave a Comment