Clujenii au găsit soluția pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân: dresajul!

Cercetătorii și profesorii din mai multe universități clujene au găsit o soluție ingenioasă pentru rezolva problema câinilor vagabonzi. Aceștia ar urma să fie dresați, pentru fi astfel mai puțini agresivi și mult mai ușor adoptabili.Specialiștii de la Institutul de Cercetare a Interacțiunii Om-Animal, care reunește psihologi, biologi, etologi și medici veterinari au elaborat un plan complex pentru a rezolva problema câinilor vagabonzi. ”Primul pas ar fi strângerea câinilor de pe străzi și trierea lor. În anumite cazuri, în care avem câini foarte bolnavi sau foarte agresivi, eutanasierea este o soluție care trebuie avută în vedere”, spune Andrei Mihalca de la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.

Apoi, un al doilea pas este sterilizarea animelelor. Medicii veterinari spun că trebuie sterilizate atât animalele fără stăpân, cât și cele care au stăpân. Pe de o parte, acest lucru reduce foarte mult posibilitatea apariției cancerului mamar, la femele, precum și elimină posibilitatea apariție cancerului testiculaar sau de prostată, la masculi, spune medicul veterinar Ciprian Ober. În cazul animalelor cu stăpân, în cazul în care proprietarii refuză sterilizarea, există posibilitatea ca ei să fie impozitați, în așa fel încât deținătorii de animale să nu aleagă să nu recurgă la sterilizare pur și simplu pentru a face economie. O operație de sterilizare costă aproximativ 100 de lei.

Un al treilea pas este păstrarea câinilor sănătoși și implicarea lor în programe de dresaj. Alina Rusu, care este deopotrivă biolog și psiholog, spune că Institutul pentru Cercetarea Interacțiunii Om-Animal a derulat un proiect care a implicat câini comunitari, dresați, cu ajutorul specialiștilor, de către deținuți din penitenciarele din București și Satu Mare. ”A fost o situație din care toată lumea a avut de câștigat. Toți câinii dresați au fost adoptați rapid. Trei dintre deținuții implicați în acest program au obținut calificarea de instructor de câini”, spune Alina Rusu. În plus față de faptul că au obținut o calificare ce le poate fi utilă după eliberarea din închisoare, deținuții implicați în astfel de activități beneficiază și de reducerea pedepsei pe care o execută, în condițiile legii.

Related posts

Leave a Comment