Cinci milioane de euro pentru castelul Banffy din Răscruci

Unul dintre cele mai importante edificii aristocratice din Transilvania va fi reabilitat cu ajutorul unei finanţări europene. Este vorba de castelul Banffy din Răscruci, care va fi restaurat printr-un proiect îm valoare de cinci milioane de euro. Castelul va fi transformat într-un centru cultural.

Castelul Banffy din Răscruci a fost ridicat în secolul al XVIII-lea, în stil ecletic. El a fost reşedinţa unor personalităţi precum baronul Adam Banffy, unul dintre cei mai importanţi colecţionari de artă din Transilvania. În perioada comunistă, castelul a fost lăsat în paragină, însă acum ar urma să fie restaurat cu ajutorul unei finanţări europene, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Istvan Vakar.

 

Cea mai importantă încăpere a castelului este sufrageria de onoare. Ea are pereţii îmbrăcaţi în lemn, iar tavanul este din lemn casetat, sculptat în stilul Renaşterii germane. Frumuseţea acestei încăperi este una aparte, mai spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Istvan Vakar.

 

Acest castel din Răscruci poate fi considerat drept fratele mai mic al castelului Banffy din Bonţida, locul unde este organizat festivalul Electric Castle, şi al Palatului Banffy din Cluj-Napoca, sediul Muzeului de Artă.

Related posts

Leave a Comment