Cinci mari tendințe care vor caracteriza anul 2021

Anul 2021 va aduce o serie de schimbări consistente în mai multe domenii. Lumea post-pandemie nu va fi decât vag asemănătoare cu cea de dinainte de 2020. Există câteva tendințe care pot fi observate cu ochiul liber.

  1. Sfârșitul pandemiei

Vaccinurile care au început deja să fie livrate peste tot în lume vor aduce sfârșitul pandemiei. Nu va exista o dată anume la care pandemia se va fi sfârșit. Cel mai probabil, în emisfera nordică, inclusiv în România, pandemia se va sfârși în iunie sau în iulie, atunci când, în mod natural, sunt înregistrate și cele mai puține cazuri de gripă. În emisfera sudică, cel mai probabil, pandemia se va sfârși la finalul anului, în plin sezon cald la sud de Ecuator. Însă sfârșitul pandemiei nu va însemna și sfârșitul restricțiilor sanitare, Conovirusul își va dezvolta noi tulpini, deoarece una dintre caracteristice virusului este imensa sa capacitate de adaptare. De aceea, este posibilă apariția în continuare a unor noi focare de epidemie. Însă niciodată în viitorul previzibil, coronavirusul nu va mai genera o pandemie, pentru că vaccinurile și medicamentele vor deveni tot mai eficiente. Deja, companiile pharma și universitățile au început să încaseze sume uriașe din comercializarea vaccinurilor anti-COVID 19, iar pentru a-și menține competitivitatea, toate aceste entități vor investi în cercetare. În plus, umanitatea își va dezvolta, la rândul ei, un grad tot mai ridicat de apărare împotriva acestui dușman invizibil. România poate beneficia de pe urma acestei tendințe dacă promovează vaccinarea masivă și rapidă, urmată de promovarea destinațiilor turistice sigure din punct de vedere epidemiologic.

2. Relansarea economiei

Sfârșitul pandemiei poate fi comparat cu sfârșitul unui război mondial. Victoria împotriva coronavirusului va fi urmată de o exuberanță a consumului. Statele și organizațiile de genul Uniunii Europene sunt dispuse să investească sume serioase nu doar pentru a stimula relansarea economiilor locale, ci și pentru a câștiga noi poziții în economia mondială. Deja, este evidentă reclădirea lanțurilor locale de producție și stimularea sectoarelor care presupun inovare. Pe termen lung, cel mai probabil, China comunistă va avea de pierdut, pentru că mulți oameni consideră că autoritățile comuniste de la Beijing sunt vinovate de izbucnirea pandemiei. Este posibil ca regimul comunist să nu supraviețuiască următorului deceniu. România poate profita de pe urma acestei situații doar dacă absoarbe rapid și complet sumele imense puse la dispoziția sa de Uniunea Europeană.

3. Transformarea transporturilor

În 2021 se va accelera revoluția electrică în domeniul transporturilor. Uniunea Europeană va fi în avangarda acestei revoluții, din două motive. Primul este cel de natură ecologică – dorința de a utiliza surse de energie cât mai puțin poluante. Cel de-al doilea este de natură geopolitică – dorința de a reduce cât mai mult dependența de producători de combustibil fosil, precum Rusia ori Arabia Saudită. Următorul an va însemna conceperea strategiei care va duce la revoluția electrică în domeniul trnasporturilor. România poate profita de această situație doar dacă promovează inovarea în domeniul infrastructurii de transport. Concret, dacă nu mai construiește, modernizează sau reabilitează nici măcar un metru liniar de autostradă sau de drum fără să dezvolte și infrastructura aferentă pentru mașinile electrice. Astfel, dezavantajul întârzierii cronice în dezvoltarea infrastructurii se poate transforma într-un mare avantaj. Un proiect extraordinar ar putea fi construirea unei rețele feroviare pentru trenurile de mare viteză.

4. Revoluția digitală

În anul 2021, pe măsură ce rețelele 5G se vor dezvolta rapid, ecosistemul digital va experimenta o transformare profundă. Vor fi create noi aplicații care ne vor ușura munca. Se vor dezvolta rapid sectoare precum robotica și cele presupuse de economia colaborativă. Transformarea digitală a societății se va accelera, iar productivitatea muncii va crește rapid. Țările europene vor fi tot mai competitive din punct de vedere economic, iar utilizarea roboților industriali va reduce dramatic tentația relocării producției în țările cu forță de muncă ieftină. România poate profita de această situație dacă statul român va susține în continuare sectorul IT.

5. Instabilitate politică

Cea mai mare amenințare a anului 2021 este reprezentată de instabilitatea politică. În geologie, atunci când plăcile tectonice se mișcă, apar cutremure. La fel se întâmplă și în geopolitică. Pe plan internațional, marile puteri, dar și puterile regionale vor încerca să profite de noua ordine generată de pandemia de coronavirus, dar și de evenimente de amploare mai mică, precum Brexitul ori de protestele din Belarus. La fel de se va întâmpla și în plan intern. Noua coaliție de guvernare nu dispune de majoritatea necesară pentru a promova reformele dorite de unele dintre partidele componente, iar disonanța cognitivă produsă de diferențele dintre așteptările unora dintre actorii politici și realitate vor provoca nemulțumiri serioase. Instabilitatea politică poate fi utilizată într-o manieră pozitivă: clasa politică poate fi constrânsă de evenimente pentru a pune bazele unor reforme consistente. Modificarea Constituției va deveni un obiectiv tot mai des discutat. Vor reveni în actualitate fenomene precum descentralizarea, regionalizarea, dar și schimbarea sistemului politic. România poate profita de pe urma acestui fenomen pentru a-și întări pozițiile în Republica Moldova și în Balcani. De asemenea, își poate schimba Constituția și adopta un sistem politic mult mai stabil. Restaurarea monarhiei pare cea mai bună opțiune în acest sens.

Related posts

Leave a Comment