“Ce ţi-e scris, în frunte ţi-e pus” sau “De ce îţi e teamă, nu scapi”. Comentariu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la OTV, că va ieşi definitiv din politică dacă va pierde alegerile prezidenţiale. Întrebat dacă a vorbit serios în ceea ce priveşte revenirea pe mare, Băsescu a reafirmat că se gândeşte serios să stea un an pe mare.În epuizanta sa luptă cu “mogulii”, Traian Băsescu apelează la posturi de televiziune care par a rivaliza cu televiziunea naţională. Aşadar posturile favorite ale preşedintelui sunt OTV, Taraf şi Etno. E firesc: la televiziunile “mogulilor” nu apelează iar de TVR, probabil, nu are nevoie, întrucât grupul ţintă al campaniei sale electorale îl reprezintă iubitorii de manele.
Poate sunt un tip de modă veche, conservator şi depăşit de imperativele momentului, întrucât consider că o astfel de campanie frizează ridicolul. Oare cum ar fi ca aspiranţii la preşedenţia Statelor Unite să apară în clipuri electorale puse pe muzică country, cu texte mobilizatoare de genul: “Să voteze fiecare / Cowboy-ul pe cal călare!”? Cred că ar fi precum “nuca în perete”.
Am senzaţia că în dorinţa sa de confruntare, dorinţă aproape maladivă, în contextul izolării sale şi a partidului său, a lipsei unui guvern pe care să îl diriguiască, domnul Băsescu îşi caută “adversarii” cu care să se măsoare, vorba ceea, “zi de vară până-n seară”, chiar dacă suntem la începutul iernii.
Negăsindu-i, “adversarii” fiind preocupaţi de cu totul alte probleme, domnul Băsescu are timp de reflecţie şi, în sufletul său, îşi dă seama că a dezamăgit foarte mulţi alegători. Astfel, ia în calcul, pentru prima dată, şi posibilitatea pierderii alegerilor prezidenţiale. Cred că starea conflictuală în care s-a aflat aflat în cei 5 ani de mandat, l-a epuizat psihic şi, cu toată încrâncenarea sa, simte nevoia de linişte, de pauză, de izolare. Această opinie îmi este întărită de declaraţiile sale făcute la OTV, potrivit cărora, dacă va pierde alegerile prezidenţiale, va ieşi definitiv din politică. Întrebat dacă a vorbit serios în ceea ce priveşte revenirea pe mare, Băsescu a reafirmat că se gândeşte serios să stea un an pe mare.
Nu vreau să fiu maliţios, dar nu pot să nu mă întreb, cu ce anume va merge pe mare? Cred că era mai potrivit să afirme că va sta un an în mijlocul mării. Aş fi înteles că pleacă într-o excursie şi îşi va petrece anul pe o insulă.
E firească nevoia de linişte a preşedintelui. Chiar dacă nu recunoaşte, faptul că şi el are nevoie de linişte reiese clar din declaraţia potrivit căreia, înainte de a pleca pe mare, în cazul în care va fi învins de Mircea Geoană în turul al doilea al prezidenţialelor, pe 22 decembrie va pleca într-o vacanţă de două săptămâni la munte, alături de soţie şi de una sau de ambele fiice.
De asemenea, Băsescu a mai spus la OTV că “ar putea scrie o bibliotecă” în cazul în care nu ar mai fi preşedinte. Sigur, un demers literar de acest gen necesită linişte şi timp îndelungat. Haide-ţi să-i oferim această oportunitate!

Related posts

Leave a Comment