Bugetare participativa: Clujul va avea defibrilatoare amplasate in spatii publice

Cel mai votat proiect din programul de bugetare participativă propune amplasarea de defibrilatoare automate externe în locurile publice din Cluj-Napoca. Defibrilarea precoce este esenţială în cazul unui stop cardio-respirator, însă, cel mai adesea, dispozitivele ajung la pacient doar odată cu ambulanţa. 

În fiecare an, aproximativ 350.000 de europeni suferă un stop cardiac în afara spitalului. Un stop cardio-respirator poate avea loc oriunde, de exemplu, în stradă, la locul de muncă sau în timp ce o persoană face sport sau alte activităţi care necesită efort. Statistiile arată că doar la unul din cinci cazuri se intervine la timp în cazul unui stop cardiac care s-a produs într-un loc public. Astfel, în Europa, mai puţin de 1 din 10 oameni cu infarct în spaţii din afara spitalului supravieţuiesc, iar în România, rata de supravieţuire în aceste cazuri este de doar 3%.

 

Initiatorul proiectului de bugetare participativă pentru amplasrea unor astfel de defribilatoare este medicul rezident Robert Simon. La finalul acestei săpătmâni, SMURD organizează un curs de prim ajutor şi pentru utilizarea defibirlatoarelor automate.

Related posts

Leave a Comment