Băncile nu vor să renunţe la politica prudentă din ultimii ani. Când ar putea fi revigorată creditarea

Directorul de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, susţine că nu există elemente care să indice faptul că băncile ar intenţiona să revigoreze creditarea în următoarele luni.

Creditarea ar putea fi revigorată abia din toamna anului viitor, din cauza faptului că băncile nu sunt dispuse în prezent să-şi asume riscuri noi. Afirmaţia îi aparţine directorului de supraveghere din BNR, Mircea Cinteză, care a explicat şi motivele care stau la baza deciziei bancherilor. Acesta spune că băncile nu vor să-şi asume noi riscuri în condiţiile în care va fi efectuată în 2014 o analiză a calităţii activelor în sistem, urmată de un test de stres. “Până nu ştim ce va aduce evaluarea calităţii activelor şi rezultatele testului de stres nu văd reluarea creditării. Cred că activatea de creditare nu va cunoaşte o revigorare până în septembrie-octombrie anul viitor”, a declarat joi Cinteză la un forum bancar. Acesta a mai afirmat că Banca Centrală a României nu mai poate solicita băncilor să constituie provizioane suplimentare, dar poate creşte cerinţa de capital, mai costisitoare pentru bancă decât provizionarea.
Potrivit unui sondaj realizat de BNR printre primele zece bănci din sistemul bancar în funcţie de active, aşteptările în ce priveşte oferta de creditare în ultimul trimestru al anului sunt în scădere pentru împrumuturi imobiliare pentru populaţie, precum şi pentru finanţarea companiilor, dar în stagnare pentru creditele de consum.

Related posts

Leave a Comment