Biserica lui Horea, restaurată cu bani norvegieni

Două dintre cele mai importante monumente de arhitectură din Transilvania au fost restaurate cu ajutorul experţilor novergieni care au lucrat şi la restaurarea monumentelor din centrul oraşului Bergen, aflate în patrimoniul UNESCO. Cele două monumente restaurate sunt bisericile de lemn din Cizer şi din Petrindu. Prima dintre aceste biserici a fost construită chiar de Horea, conducătorul răscoalei ţărăneşti de la 1784.

Cele două biserici reabilitate au fost construite din lemn. Ele sunt reprezentative pentru arhitectura ţărănească din Transilvania din secolul al XVIII-lea. Costul reabilitării celor două biserici s-a ridicat la aproape 3,9 milioane de lei. Banii au fost oferiţi de Guvernul Regal al Norvegiei şi de Guvernul României, spune directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean.

 

În realizarea lucrărilor de reabilitare, experţii Muzeului Etnografic al Transilvaniei au colaborat cu unii dintre cei mai buni experţi norvegieni. Ei îşi doresc să continue colaborarea cu reprezentanţii muzeului clujean, mai spune istoricul Tudor Sălăgean.

 

Cele două biserici de lemn au fost aduse în Parcul Etnografic Romulus Vuia în anii 1968 şi 1965. De atunci, ele nu au au mai fost restaurate până acum.

Related posts

Leave a Comment