Răzvan Stoica, CEO GTS Telecom: ”Cluj-Napoca a câştigat de ceva timp imaginea de centru economic, de oraş potrivit dezvoltării noilor afaceri”

Răzvan Stoica este unul dintre oamenii care pun bazele unei noi industrii, care ar putea transforma România într-unul dintre cei mai importanţi actori europeni. Este vorba de infrastructura fără de care nu se poate dezvolta industria IT: construirea de data center-uri. Este vorba de acele capacităţi de stocare şi de calcul care reprezintă baza pe care se dezvoltă apoi producţia de software. Răzvan Stoica, în calitate de CEO al GTS Telecom, a intuit imensul potenţial al acestei industrii. El a gestionat construirea celui mai modern data center din Cluj. Acest data center poate servi atât unor clienţi globali, cât şi industriei locale. Iar investiţia GTS Telecom a venit exact în momentul potrivit, acela în care industria producătoare de software cunoaşte o dezvoltare explozivă. Clujul este pol naţional de creştere în domeniul IT, iar în domeniul tehnologic există două clustere care sunt capabile să ofere industriei IT o dinamică şi mai accentuată. Mai mult, autorităţile locale pregătesc un proiect care ar transforma, în cazul în care va fi realizat, Clujul într-un centru tehnologic major al Europei Centrale. Este vorba de proiectul Cluj Innovation City, care ar urma să fie dezvoltat pe Dealul Borhanciului şi care ar urma să atragă 100.000 de locuitori. Acesta este contextul în care am discutat cu Răzvan Stoica despre dezvoltarea centrelor de date dedicate IT-ului.

Care ar fi avantajul companiilor şi instituţiilor să îşi stocheze datele esenţiale în data center-uri?

Tot mai multe companii din România au convingerea că serviciile oferite de un centru de date profesional sunt importante pentru buna funcţionare şi succesul unei afaceri, mai ales pentru cele al căror business se bazează pe disponibilitatea permanentă, stocarea şi prelucrarea de informaţii critice.

Printre avantajele de care o companie sau o instituţie beneficiază atunci când alege să îşi stocheze datele în centrele noastre de date se numără disponibilitatea şi siguranţa ridicate ale acestora, îmbunătăţirea vizibilă a performanţelor şi a eficienţei activităţii, precum şi suportul 24/7 al echipei dedicate de ingineri specialişti GTS Telecom.

Un data center utilizat pentru nevoile de colocare sau stocare nu aduce doar beneficii traduse în valoare monetară, prin reducerea investiţiei iniţiale şi a costurilor operaţionale şi de upgrade ale companiei, ci şi la nivel de expertiză în design-ul şi gestionarea spaţiului de colocare astfel încât acesta să asigure condiţiile de mediu, securitate şi de operare conform standardelor din industrie. Din experienţa de lucru cu clienţii şi potenţialii noştri clienţi, observăm că există industrii sau proiecte în care acordarea finanţării este condiţionată de certificarea spaţiului de colocare conform unor standarde recunoscute internaţional. Un exemplu aparte îl reprezintă găzduirea platformelor de jocuri de noroc, unde GTS Telecom deţine licenţa pentru activitatea de management şi facilităţi de găzduire pe platforma de jocuri, acordată de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc.

 

Cum poate fi corelată politica de dezvoltare a industriei software din Cluj cu cea referitoare la dezvoltarea infrastructurilor, inclusiv a centrelor pe care le deţineţi şi gestionaţi?

 

Am fost permanent conectaţi la dezvoltarea economică şi tehnologică a zonei de vest a ţării, astfel că prezenţa GTS Telecom în Cluj-Napoca este una firească.

 

În contextul creşterii cererii pentru servicii de data center, cloud, disaster recovery şi business continuity pe piaţa din România din ultimii ani, am continuat şi în anul 2016 investiţiile în centrele noastre de date, după ce anul trecut am finalizat o investiţie de 1 milion de euro în extinderea centrului de date pe care GTS Telecom îl deţine în Bucureşti încă din anul 2007.

Nevoia pentru acest tip de servicii a fost sesizată şi în Cluj-Napoca, unde efervescenţa industriei de IT&C a fost unul dintre factorii care au generat din partea noastră o investiţie ce cumulează deja 700.000 de euro: în martie anul acesta am inaugurat centrul de date din Liberty Technology Park Cluj, iar la începutul lunii iulie am pus în funcţiune platforma cloud găzduită în acest nou centru de date. Aceste soluţii vin să susţină cererea în creştere a companiilor pentru acest tip de servicii, dar şi potenţialul oraşului Cluj-Napoca în domeniul tehnologic, printr-o gamă completă de servicii de comunicaţii şi infrastructură.

Platforma cloud din Cluj-Napoca este cea de a doua operată de GTS Telecom în România, alături de cea din Bucureşti, şi a cincea din seria platformelor activate de fostul grup GTS Central Europe. Extinderea serviciilor de conectivitate disponibile în Cluj-Napoca prin includerea serviciilor Ethernet cu diversitate de echipament şi rute de acces, serviciilor Internet de capacitate mare (8 Gbps) şi conectivităţilor pentru soluţiile de colocare, cloud şi storage le oferă utilizatorilor infrastructura completă necesară implementării soluţiilor de disaster recovery pe distanţe mari.

Aveţi o politică de cooperare cu clustere de IT din Transilvania?

Recenta dezvoltare a Transilvaniei, reflectată mai ales de recunoaşterea zonei Clujului ca regiune cu imens potenţial economic şi tehnologic, este în mod cert rezultatul bunei cooperări a companiilor, instituţiilor publice şi de învăţământ. Clusterele IT formate în regiune sunt dovada acestei colaborări.

 

Până în momentul de faţă, abordarea noastră pentru zona Cluj a fost axată pe interacţiuni directe cu jucătorii din zona de business, ne-am propus să cunoaştem cât mai bine companiile locale, nevoile specifice şi planurile de dezvoltare ale acestora şi să facem mai vizibile şi familiare serviciile GTS. Totuşi, rezultatele economice ale regiunii, urmări pozitive ale implicării şi sincronizării acestor clustere pe mai multe paliere (cercetare-dezvoltare, inovare, valorificarea potenţialului tehnologic, competitivitatea firmelor IT&C), ne fac să luăm în considerare includerea unei astfel de strategii de cooperare cu clusterele IT din zonă în suita de acţiuni viitoare.

 

Există vreo strategie în ceea ce priveşte start-up-urile clujene?

Cluj-Napoca a câştigat de ceva timp imaginea de centru economic, de oraş potrivit dezvoltării noilor afaceri. Se vede foarte bine avântul ce a cuprins zona în ultimii ani în ceea ce priveşte start-up-urile, odată cu dezvoltarea infrastructurii necesare şi a instituţiilor de învăţământ locale, astfel că nu poate fi decât un exemplu bun de urmat şi de alte regiuni ale ţării.

Urmărim cu atenţie dezvoltarea firmelor IT pornite de informaticieni locali, care şi-au câştigat experienţa în proiecte internaţionale, dar şi în numeroasele birouri regionale ale companiilor internaţionale care au ales să intre pe piaţa din Cluj.

Strategia GTS Telecom, atât în relaţia cu clienţii noştri cât şi cu potenţialii clienţi, este de a înţelege afacerile şi nevoile acestora, astfel încât să propunem soluţiile adecvate. Includem, de exemplu, în pachetul personalizat de virtualizare pe care îl oferim fiecărui client în parte, consultanţă pre şi post-vânzare, care în piaţă este un serviciu de sine stătător, vândut independent. Experienţa noastră în a transforma nevoile de business ale clienţilor în soluţii tehnice personalizate aduce acestora economii şi beneficii suplimentare.

Start-up-urilor din IT, lansate în special de tineri care sunt la curent cu tehnologia, le venim în întâmpinare mai degrabă prin compensarea costurilor de investiţie în maşini de calcul virtuale, astfel încât antreprenorii să poată avea o platformă de test suficient de extinsă pentru a decide dacă business-ul pe care îl întreprind este viabil sau nu. În antreprenoriat sunt şi destule eşecuri sau business-uri care au nevoie de ajustări ale planurilor iniţiale, iar oferta noastră de gratuitate pentru start-up-uri vine să compenseze aceste riscuri.

 

Care ar fi avantajele care fac din soluţiile oferite de compania dvs. opţiune interesantă pentru mediul de IT?

GTS Telecom este pentru clienţii săi un one-stop-shop, putând furniza o gamă completă de servicii de telecomunicaţii, de la soluţii naţionale şi internaţionale de transport de date, voce, acces internet, anti-DDoS, la servicii de tip cloud şi colocare în centrele de date proprii din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Punem la dispoziţia utilizatorilor noştri soluţii de data center şi cloud eficiente, scalabile şi sigure, construite pe baza unor infrastructuri de calcul performante, aflate în medii securizate şi uşor de accesat. Acestea sunt condiţii necesare oricărei companii, dar în special celor din domeniul IT. Mediul de IT nu numai că oferă probabil cei mai experimentaţi clienţi în alegerea acestor soluţii, ci ne aduce şi o diversitate mult mai mare a nevoilor clienţilor noştri şi cerinţe care trebuie tratate specific, în funcţie de particularităţile fiecărei afaceri în parte. Experienţa noastră bogată în a răspunde unei game variate de necesităţi, dar şi flexibilitatea în designul serviciilor şi gama extinsă de servicii adiţionale ne permit să creăm soluţii adaptate fiecărui tip de business.

Pe lângă rapiditatea de instalare şi soluţiile personalizate fiecărui tip de business în parte, serviciile de colocare şi virtualizare furnizate de GTS Telecom oferă redundanţă la toate nivelurile şi o echipă de specialişti dedicaţi clienţilor 24/7.

Centrele de date pe care le operăm au asigurat o disponibilitate operaţională a mediului de colocare de 100% în anii de operare şi oferă acces privat şi securizat, legături de date versatile, de orice capacitate, şi valori excepţionale pentru timpul de răspuns la solicitările clienţilor şi termenul de implementare în spaţiul de colocare a echipamentelor noi.

 

În plus, distribuirea geografică a centrelor noastre de date este un atuu atunci când vorbim despre soluţii Disaster Recovery şi Business Continuity. Cele două centre se află la mai mult de 300 km distanţă şi sunt poziţionate pe falii tectonice diferite, ceea ce înseamnă că soluţiile GTS de Disaster Recovery şi Business Continuity respectă standardele din domeniu şi oferă un nivel înalt de siguranţă a datelor.

 

Cum vedeţi dezvoltarea companiei pe care o conduceţi în viitorul apropiat?

 

Serviciile de cloud şi data center continuă să fie în atenţia clienţilor, urmărind eficientizarea afacerii lor. În ultimii ani, numărul contractelor pentru servicii de colocare şi de cloud de tip Infrastructură ca Serviciu (IaaS) furnizate de GTS Telecom în România a crescut cu o medie anuală constantă de 25%.

Deşi reticenţa companiilor faţă de astfel de produse este pe alocuri încă resimţită, credem că piaţa îşi va păstra aceeaşi tendinţă de creştere. Nevoia de optimizare şi eficientizare atât în plan financiar, cât şi la nivelul fluxurilor de lucru şi dezvoltarea serviciilor de cloud, a aplicabilităţii lor şi a nivelului de securitate a datelor vor continua să încurajeze adoptarea tehnologiilor cloud.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul serviciilor de data center, iar clienţii noştri se îndreaptă inclusiv spre implemetarea unor soluţii hibride, utilizând avantajele pe care serviciile de data center şi cloud ale GTS Telecom le oferă.

Ca urmare, planurile noastre includ rafinarea competenţele de operator IT&C, dezvoltând în continuare soluţii dedicate de Disaster Recovery şi Business Continuity, continuarea seriei de investiţii din ultimii anii, mai ales în zona serviciilor de data center şi cloud în măsura în care business-ul ne-o va cere.

Continuăm să ne concentrăm pe a deveni provider of choice pentru clienţii noştri, printr-o echipă specializată, oferte personalizate, flexibilitate şi cele mai noi tehnologii din domeniu.

 

Related posts

Leave a Comment