Bilanţul negru al internetului: 108 bloggeri închişi în 2009

Anul trecut au fost arestaţi sau interpelaţi 151 de oameni din întreaga lume pentru opiniile exprimate pe net. Dintre aceştia, la sfârşitul lui 2009, 108 erau încă încarceraţi.Încă din 2002, organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a decis să monitorizeze abuzurile la adresa internauţilor din întreaga lume. În anul tocmai încheiat, Iranul a fost cap de afiş: la Teheran, Internetul a devenit un mijloc de exprimare, de contestare şi de mobilizare capabil să deranjeze regimurile autoritare şi să creeze un val de solidaritate major în întreaga lume.
În lista de bloggeri închişi prezentată de RSF se regăsesc nume precum Wu Yilong, chinez aflat în puşcărie din 1999, egipteanul Kareem Amer, vietnamezii Nguyen Trung şi Dieu Cay sau azerii Adnan Hadjizade şi Emin Milli.
Cel mai recent întemniţat din lista RSF este bloggerul marocan El Bachir Hazzan, închis pe 7 decembrie. De la un an la altul, numărul ţărilor care practică cenzura online aproape s-a dublat, de la 37 la 60, arată raportul Reporteri fără Frontiere.
Cele mai importante state-cenzori sunt în acest moment China, Iranul, Tunisia, Tailanda, Arabia Saudită, Vietnamul şi Uzbekistanul.

Related posts

Leave a Comment