Becurile de 75W, interzise în UE începând cu 1 septembrie


UE a interzis în 2009 becurile cu incandescenţă de 100W. Becurile ineficiente din punct de vedere energetic vor dispărea integral de pe piaţă din 2016.Achiziţionarea becurilor clasice de 75 W de către magazinele din Uniunea Europeană va înceta începând cu 1 septembrie, din cauza ineficienţei energetice a acestora, informează un comunicat al Parlamentului European, care precizează că vânzările vor continua până la epuizarea stocurilor existente.
Modelele clasice de becuri generează multă căldură comparativ cu cele noi. În plus, cu noile becuri se economisec bani – chiar dacă preţul lor de achiziţie este mai mare, durata de viaţă este de şase până la zece ori mai mare decât variantele clasice.
Anul trecut, Comisia Europeană a interzis de la comercializare becurile de 100 W, urmând ca de la anul să fie interzise becurile de 60 W, iar peste doi ani becurile de 40 şi 25 W. Becurile ineficiente din punct de vedere energetic vor dispărea integral de pe piaţă din 2016.
Ele vor fi înlocuite de becurile incandescente îmbunătăţite (clasa C, conform etichetei energetice, lampă cu halogen umplută cu gazul xenon), becurile incandescente îmbunătăţite (clasa B, conform etichetei energetice, lampă cu halogen cu strat de protecţie pentru radiaţii infraroşii), lămpile fluorescente compacte (CFL) şi diodele electroluminiscente (LED).
Susţinătorii acestor măsuri spun că renunţarea la vechile becuri în Uniunea Europeană ar putea duce la o economie anuală de energie echivalentă cu necesarul energetic al României. Astfel, s-ar reduce emisiile de dioxid de carbon cu circa 15 milioane de tone anual, contribuind la obiectivul UE de scădere emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020.
Până în 2020 Bruxelles-ul estimează că se vor economisi anual aproximativ 40 TWh, reprezentând echivalentul consumului înregistrat de 11 milioane de gospodării europene în aceeaşi perioadă de timp.
De asemenea, aproximativ 5 miliarde euro vor fi economisiţi şi reinjectaţi în fiecare an în economia europeană.

Related posts

Leave a Comment