Balul Operei – o ruşine pentru Cluj


Ediţia din acest an a Balului Operei a demonstrat faptul că, uneori, kitsch-ul se poate împleti în mod uluitor cu inconştienţa şi cu ridicolul. Omagierea unor dinozauri comunişti, care nu au alt merit decât faptul că l-au pupat în cur pe Nicolae Ceauşescu, arată că axa valorilor Clujului este complet răsturnată.Spectacolul a fost cu atât mai grotesc cu cât mulţi dintre cei care au primit titlul de „seniori ai cetăţii” sunt, de fapt, nişte modeşti eroi ai muncii socialiste, a căror merit este capacitatea de producţie a osanelelor şi a laudelor deşănţate la hectar. În schimb, organizatorii au ignorat o serie de personalităţi care, în mod real, au schimbat istoria Clujului. De aceea, cred că, pentru binele oraşului, ar trebui schimbat numele Balului Operei în „Şpriţul dintr-o clădire frumoasă din Piaţa Avram Iancu”.
Dacă noi, clujenii, ar fi să omagiem nişte oameni ar trebui să începem cu Doina Cornea. Ea a primit deja cele mai importante distincţii de la Papa Ioan-Paul al II-lea, Francois Mitterand şi Jaccques Chirac. Nu a fost, însă, considerată suficient de valoroasă de către organizatorii Şpriţului Operei. În al doilea rând, l-aş fi omagiat pe preşedintele Academiei Române, profesorul Ionel Haiduc. El a fost omagiat de Universitatea din Gottingen, dar, la Cluj, nu a fost considerat drept suficient de important pentru a sta alături de D.R. Popescu. Şi lista celor care ar fi meritat reunoştinţă din partea comunităţii clujene poate continua cu profesorul Şerban Agachi, cel care a fost considerat drept suficient de bun profesionist pentru a fi desemnat de către ONU pentru a reorganiza învăţământul din Irak, după căderea lui Saddam Hussein, dar care, la Cluj, a fost socotit mai prejos de Ion Brad.
De asemenea, enumerarea celor care fi meritat recunoştinţa clujenilor ar putea continua cu profesorul Doru Radosav, cu profesorul Toader Nicoară, cu regizorul Andrei Şerban, cu domna Viorica Lascu, cu arhiepiscopul greco-catolic George Guţiu, cu părintele Tertulian Langa, dar şi post-mortem cu marele sportiv Paneth Farkas, eroul unui film realizat de Steven Spielberg. Însă toţi aceştia au un mare defect: au fost cinstiţi şi serioşi. Iar aceste lucruri sunt inacceptabile pentru şmecheraşii care au organizat Şpriţul de la Operă şi pentru care contează mai mult învârteala şi mimarea respectabilităţii.

Related posts

Leave a Comment