Azi începe TIFF, cel mai important festival de film din România

Cea de-a 22-a ediție a celui mai important festival de film din România începe azila Cluj. Ceremonia de deschidere a Transilvania International Film Festival – TIFF va fi organizată în cinematograful în aer liber din Piața Unirii. Filmul de deschidere va fi pelicula Confort Nordic.

Ediția din acest an a TIFF aduce la Cluj un număr record de personalități ale cinematografiei mondiale, inclusiv mai mulți câștigători ai premiilor Oscar. Aceste personalități vor participa și la cursuri destinate tinerilor cineaști și se vor întâlni cu spectatorii reuniți la Cluj. Printre invitații de marcă ai TIFF se numără actorul australian Geoffrey Rush, care l-a interpretat pe căpitanul Hector Barbosa din filmul Pirații din Caraibe.

O altă personalitate a cinematografiei mondiale este actorul britanic Timothy Spall, cunoscut și pentru rolul său din seria Harry Potter. Actorul va participa la deschiderea TIFF, alături de alți membri ai echipei care a realizat filmul Confort Nordic. De asemenea, la Cluj va veni și regizorul Oliver Stone, care a realizat filme precum ”Născut în 4 iulie”. Însă clujenii vor avea ocazia să se întâlnească și cu mulți actori români de mare calibru.

Așa ar fi Horațiu Mălăele, care va susține un spectacol la Cluj și care va primi un premiu de excelență. În cadrul festivalului va fi organizat și un concert Jay Jay Johanson. În total, spectatorii vor putea vedea 200 de filme, dintre care 182 de lung-metraje. Între acestea se numără și cel mai de succes film moldovenesc din ultimii ani, ”Carbon”. Un accent deosebit va fi pus pe cinematografia nordică. Vor exista în continuare și Zilele Filmului Românesc, precum și ziua dedicată cinematografiei maghiare. 12 filme vor concura pentru Marele Trofeu Transilvania, iar alte 12 filme vor concura la categoria destinată documentarelor.

Related posts

One Thought to “Azi începe TIFF, cel mai important festival de film din România”

  1. […] Azi începe TIFF, cel mai important festival de film din România […]

Leave a Comment