Setea nestinsă a oamenilor pentru apă a absorbit atât de mult lichid din rezervele subterane, încât afectează înclinația Pământului, potrivit unui nou studiu. Apele subterane furnizează apă potabilă pentru oameni și animale și ajută la irigarea culturilor atunci când ploaia este rară. Cu toate acestea, relatează CNN, noua cercetare arată că extracția persistentă a apei subterane pe parcursul a mai mult de un deceniu a schimbat axa pe care se rotește planeta noastră, răsturnând-o spre est cu o rată de aproximativ 4,3 centimetri pe an.
Schimbarea este chiar observabilă pe suprafața Pământului, deoarece contribuie la creșterea nivelului mării la nivel global, au raportat cercetătorii în studiul publicat pe 15 iunie în revista Geophysical Research Letters.
„Polul de rotație al Pământului se schimbă foarte mult. Studiul nostru arată că, printre cauzele legate de climă, redistribuirea apei subterane are de fapt cel mai mare impact asupra derivării polului de rotație.”, a declarat autorul principal al studiului, Ki-Weon Seo, profesor la departamentul de educație în știința Pământului de la Universitatea Națională Seoul din Coreea de Sud, într-un comunicat de presă.
Apa subterană contribuie la echilibrul planetei
Este posibil să nu simțim rotația Pământului, dar acesta se învârte pe o axă de la nord la sud cu aproximativ 1.609 de kilometri pe oră. Interiorul Pământului este stratificat cu rocă și magmă care înconjoară un nucleu dens și fierbinte. Dar în stratul stâncos cel mai exterior, există și cantități mari de apă.
Sub suprafața planetei, se estimează că rezervoarele stâncoase cunoscute sub numele de acvifere conțin de peste 1.000 de ori mai multă apă decât toate râurile și lacurile de suprafață din lume.
Schimbările axei Pământului sunt măsurate indirect prin observațiile obiectelor imobile din spațiu cu radiotelescopul. Quasarii sunt folosiți ca puncte fixe de referință.
Pentru noul studiu, oamenii de știință au luat datele din 2010 despre extracția apei subterane și le-au încorporat în modele computerizate, alături de date observaționale despre pierderea gheții de suprafață și creșterea nivelului mării și estimări ale schimbărilor de rotație ale polilor.
Cercetătorii au evaluat apoi variațiile nivelului mării „folosind modificarea masei apei subterane din model”, pentru a stabili cât de mult din schimbarea axei a fost cauzată doar de pomparea apei subterane. „Am afectat sistemele Pământului în diferite moduri. Oamenii trebuie să fie conștienți de asta.” a spus Seo.
CITEȘTE ȘI:
Avertizare meteo: Cod galben de inundații pe râuri din Cluj
O reţea subterană de tuneluri, din Epoca de Piatră, traversează întreaga Europă