Aventura amoroasă a unui <>

„Acum două zile curtea Chesturii de poliție din localitate a fost scena reprezentării unui film tragicomic. De foarte multă vreme bătrânii castani din mijlocul curții acestei instituții n-au umbrit cu podoaba lor de frunza ceva asemănător.

Înainte de a cunoaște antecedentele acestui fapt divers, povestea se reduce la formidabila bătaie suferită de un bătrân intelectual și de o tânără de 19 ani, cari au fost snopiți cu un parapleu de către  doamnă distinsă.

Casa unui împărțitor de dreptate

În orașul Turda, acum câțiva ani, un consilier de Curte de Apel, s-a retras din activitate pentru a-și trăi anii bătrâneței împreună cu soția sa departe de zgomotul lumii. S-a întâmplat însă ca în locuința lor să servească ca fată de serviciu o tânără de 19 ani.

Aceasta obișnuindu-se cu locuința stăpânilor săi, oameni de altfel îngăduitori și buni, a rămas aici mai multă vreme. Doamne, soția fostului magistrat era mulțumită de munca tinerei servitoare, care executa toate ordinele ireproșabil.

O idilă la 67 de ani

De la un timp, fostul consilier, care trebuie să amintim că trecuse de 67 de ani, se îndrăgostise foc de propria sa servitoare, o fată de o frumusețe rară. Ce s-a întâmplat, ce nu s-a întâmplat, e destul atâta că tânăra fată a primit dragostea bătrânului ei stăpân.

În culmea fericirii bătrânul îndrăgostit, văzând că această iubire clandestină este primejduită de ochii de viperă a soției sale, s-a decis să-și părăsească casa și soția și să fugă cu amanta.

Drumul fără noroc

În faptul unui apus de soare, amândoi au părăsit locuința și au luat calea spre Cluj. Aici alături de tânăra fetișcană, donjuanul septuagenar s-a simțit în împărăția visului veșnic.

Greutatea anilor a început să n-o mai simtă, iar pleoapele ochilor săi, i s-au scuturat de orice oboseală. În aceste momente a uitat de soția sa, a uitat de casă și de toți ai săi.

Nu se știe ce a simțit alături de fericirea bătrânului tânăra. Rămâne însă fapt cert, că garderoba ei simplă cu haine de țară a fost înlocuită imediat cu rochiile cele mai moderne și mai alese.

Drumul apucat a fost ales rău, căci n-au sosit bine în orașul nostru și soția fostului magistrat, descoperind lucrurile, s-a luat pe urmele lor.

Tragicomedia întâlnirii

Odată sosită în orașul nostru, doamna înșelată s-a adresat poliției de urmăriri pentru prinderea celor doi amanți.

Vigilența poliției noastre s-a dovedit și de data aceasta, căci n-a trecut mult și fostul consilier împreună cu aleasa inimii lui și-au făcut intrarea în localul Chesturei.

În curte însă soția părăsită care-i aștepta, și-a revărsat toată amărăciunea, snopindu-i pe amândoi cu o umbrelă.

Fapta, petrecându-se sub cerul liber, în văzul lunii, o mulțime de gardieni au râs strașnic de această întâmplare. Tragicomedia a luat sfârșit la intervenția unui domn comisar, care după ce i-a dus pe cei doi soți învrăjbiți într-o sală de cercetări, a obținut de la bărbat cuvântul că se va întoarce acasă.

Nu se știe sigur dacă îndrăgostitul care a cules din viață 67 de veri, a luat îndărăt drumul spre căminul părăsit. Gurile rele povestesc că el și-a continuat voiajul amoroasei sale aventuri”. [„Patria”, anul al XVII-lea, nr.168, Cluj, 27 iulie 1935].

Related posts

Leave a Comment