Austria va avea, probabil, cel mai tânăr lider din Europa. Cine este conservatorul Sebastian Kurz, 31 de ani

Potrivit estimărilor, conservatorii austrieci au obţinut circa 32% din sufragii şi deci au câştigat legislativele de duminică. Pe locurile doi şi trei, umăr la umăr, s-au clasat social-democraţii cu circa 27% din sufragii şi extremiştii de dreapta cu 26% din voturi. Sebastian Kurz, 31 de ani, actual ministru de externe şi lider al conservatorilor, ar putea deveni cel mai tanăr lider din Europa. Iată portretul probabilului viitor cancelar de la Viena, realizat de RFI România.

Sebastian Kurz, copilul precoce al politicii austriece – “Wunderwuzzi” cum este alintat – a preluat frâiele partidului conservator ÖVP acum 5 luni, în luna mai. Un partid cvasi-muribund, coalizat la putere de zece ani cu social-democraţii din SPÖ. Provocând alegeri anticipate, tânărul ambiţios şi-a văzut visul împlinit obţinând duminică o victorie neaşteptată în urmă cu doar câteva luni.

Cum remarcă mai mulţi analişti politici francezi, cel care e adesea este comparat cu preşedintele Emmanuel Macron, are în fapt doar ambiţia şi tinereţea liderului francez. In timp ce Macron şi-a construit un partid complet nou, Sebastian Kurz a acaparat unul cu ştate vechi. După ce i-a îndepărtat sau s-a înţeles cu toţi baronii locali, Sebastian Kurz şi-a modelat un partid – rebotezat “mişcare” – întru totul dedicat doar lui.

 

Apoi, spre deosebire de Macron care a urmat filiera clasică a elitelor franceze – liceu excelent, şcoala naţională de admnistraţie şi inspector de finanţe – Kurz nu are nicio diplomă. Originar dintr-o familie a clasei de mijloc, viitorul probabil cancelar a început studiile de drept pe care însă nu le-a terminat niciodată. “Asta într-o ţară în care mai toată lumea este Herr Doktor” reaminteşte un analist citat de radioul France Info.

 

Tânărul carismatic are însă o pasiune: politica. Cariera sa este fulgerătoare. La doar 23 de ani a fost preşedinte al organizaţiei de tineret din partidul popular (conservator). La 25 a fost numit secretar de stat la integrare. La 27 de ani a fost ales deputat şi a devenit repede cel mai tânăr ministru de externe din 1945 încoace. În 2014, a devenit la nici 30 de ani cel mai tânăr vorbitor de la tribuna ONU cu ocazia Adunării generale.

 

Victoria sa de duminică, bazată pe promisiunea că va reînnoi toată clasa politică – el care e deja de şapte ani la guvernare – marchează revenirea la putere a dreptei. Scorul şi clasamentul extremei drepte din FPÖ – locul trei cu circa 26 de procente din voturi – îi îngrijorează pe mulţi. Mai ales că “Wunderwuzzi” pare dispus să se coalizeze cu FPÖ pentru a guverna Austria. În anul 2000, sosirea la guvernare a acestui partid extremist alături de conservatorii conduşi pe atunci de cancelarul Wolfgang Schüssel provocase critici europene şi chiar sancţiuni de la Bruxelles contra autorităţilor de la Viena.

Related posts

Leave a Comment