Atenţiune dacă umblaţi pe străzi

În materialul apărut în anul 1927, sunt evidenţiate câteva din riscurile care ameninţau pietonii din Clujul interbelic.

 

„Consiliul comunal înainte cu o jumătate de an a hotărât să execute o lucrare de canalizare în Calea Victoriei acordând lucrarea unei întreprinderi tehnice din Cluj. Întreprinderea a început lucrările, săpând toată strada la o adâncime de 2-3 metri. După un timp oarecare însă, consiliul nu a mai pus la dispoziţia întreprinderii banii necesari şi lucrările au rămas în urmă.

 

Cu toate intervenţiile făcute la oraş pentru a duce la bun sfârşit lucrările nici până azi nu s-a făcut nimic, strada rămânând într-un hal nemaipomenit.

 

Din cauza acestor săpături s-a întâmplat un al doilea accident. Un ţăran trecând pe acolo cu căruţa, calul a alunecat căzând în adâncime. Numai cu mari sforţări şi cu ajutorul pompierilor a fost scos, după ce a stat acolo vreo trei ore. Sărmanul ţăran plângea, spunând că acest cal îi este singura avere.

 

După cum se vede, sub admirabila gospodărie a primăriei noastre, trecerea pe străzile Clujului a devenit de-a dreptul periculoasă,

Ne întrebăm dacă în loc de a lua pâinea din gura invalizilor, nu era oare mai bine ca primăria să se ocupe de gropile care ameninţă să înghită trecătorii”. [„Naţiunea”, Anul I, nr.10, Cluj, 22 ianuarie 1927].

Related posts

Leave a Comment