Arta vitraliilor renaște la Cluj. Sunt trei mai curente artistice VIDEO

Una dintre cele mai fine arte care a adus faimă Clujului în Evul mediu renaşte în oraş. Este vorba de arta vitraliilor. Peste secole, au rezistat vitraliile din biserica romano-catolică Sfântul Mihail, cele din catedrala greco-catolică Schimbarea la Faţă sau cele din palatele nobiliare din Cluj.
Aceste vitralii sunt mărturii de necontestat ale nivelului tehnic deosebit, dar şi ale unei şcoli artistice deosebit de valoroase. Această şcoală clujeană de vitralii a renăscut prin intermediul unor mici ateliere private, dar şi prin munca unor artişti independenţi, cum ar fi Tudor Scripor.

În prezent, la Cluj, există trei mari curente artistice în acest domeniu. Primul promovează vitraliile clasice, în care fiecare bucăţică de sticlă colorată este prinsă în vitraliu cu ajutorul unor rame speciale de plumb. Cel de-al doilea curent, adus în Cluj de artiştii de la Institutul Beato Angelico din Milano, promovează tehnica vetrocemento, în care bucăţile de sticlă sunt unite cu ajutorul unui ciment special. Primele vitralii din România realizate cu ajutorul acestei tehnici pot fi admirate în capela greco-catolică din cartierul Gheorgheni. Tehnica cea mai nouă şi cea mai ieftină presupune, pur şi simplu, lipirea bucăţilor de sticlă cu ajutorul unor adezivi chimici. Nu doar tehnicile de realizare a vitraliilor s-au diversificat, ci şi tipurile de vitralii. Acum, cele mai multe nu sunt instalate în biserici, ci în bănci, hoteluri de lux ori casele unor clujeni bogaţi.

Prețul unui vitraliu depinde de tehnica folosită, de faima artistului și de calitatea realizării artistice.

Related posts

Leave a Comment