Aproape 130 de elevi au participat la faza județeană a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”

Aproape 130 de elevi de la 24 de unități de învățământ din întreg judeţul Cluj s-au întrecut sâmbătă, 20 mai 2023, la Dej, în cadrul Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” – faza judeţeană 2023.

Competiția s-a desfăşurat începând cu ora 10:00, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Dej (str. Avram Iancu, nr. 2-4). Elevii, de la clasele pregătitoare până la nivel de liceu, au concurat pe 17 secțiuni și pe trei grupe de vârstă, precum: decorare lemn, pictură icoane pe sticlă și lemn, realizare podoabe din mărgele, ţesut, cusut, realizare piese de port popular, încondeiat ouă, împletituri, măști, ceramică, artă pictură naivă, metaloplastie și sculptură în piatră.

Conform regulamentului, tinerii s-au prezentat în costum popular, specific zonei etnografice pe care au reprezentat-o şi au adus cu ei unul sau două produse finite, dar şi semifinite, pe care le-au finalizat în cadrul etapei județene a olimpiadei, în prezența comisiei de jurizare. Comisia a fost compusă din: prof. univ. dr. Marcel Muntean de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră, insp. prof. Havadi Istvan, metodist Arte Vizuale; prof. insp. școlar Adrian Pintea, prof. Mariana Moldovan Jica, prof. Geanina Adriana Corina Gavriș, prof. Eleonora Bodea Ban și consultanții artistici ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Marinela Zegrean Istici, Adriana Andrei și Grigore Sâmboan.

Concursul a debutat la ora 10:00 și s-a desfășurat timp de două ore, cu sprijinul profesorilor școlii și a elevilor voluntari. În timpul jurizării, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu a oferit copiilor un program artistic variat, ce a cuprins jocuri și cântece tradiționale. La finalul concursului, atelierele au fost vizionate de primarul orașului Dej, Costan Morar, de părinți și de publicul larg.

În cadrul festivității de premiere, copiii au fost recompensați cu premii și mențiuni. Totodată, trei elevi premiaţi (câştigători ai locurilor I) vor reprezenta judeţul Cluj la Sibiu, în cadrul fazei naţionale a Olimpiadei Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale, care se va desfăşura în perioada 19-23 iulie 2023, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului.

„Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” – faza judeţeană 2023, o întrecere educativă, care urmăreşte conştientizarea şcolarilor asupra valorilor civilizaţiei populare româneşti, a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, coordonator de proiect consultantul artistic Adriana Andrei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria Municipiului Dej și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Dej.

Buna desfășurare s-a datorat întregului colectiv profesoral de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Dej, dir. prof. Mariana Moldovan Jica, dir. adj. prof. Geanina Adriana Corina Gavriș, dar și elevilor voluntari. Un rol deosebit în buna desfășurare l-au avut prof. consilier școlar Rara Boldor și prof. Dana Katona de la Palatul Copiilor Cluj, Structura Gherla.

Related posts

Leave a Comment