Apa și plantele sănătoase AFLĂ, de la specialiști, mai multe despre sistemele de irigare

Majoritatea plantelor se pot pierde încă de la plantare, dacă nu au avut suficientă apă care să ajungă la rădăcina lor. Sursele de apă diferă de caz la caz, însă, cei specializați în domeniu, ne explică cum ne putem iriga spațiul pentru o grădină frumoasă și pentru a avea plante sănătoase.

Inginerii de la Eco Garden Construct ne vorbesc, în principal, despre două tipuri principale de instalații de irigare

 • Instalaţii automatizate de irigaţii parcuri şi grădini:
  Aceste instalaţii sunt comandate de un minicomputer ce controlează deschiderea şi închiderea secvenţială a unor robineţi electrici. Ei permit trecerea apei, ridicarea sub presiune a corpurilor de udare şi realizarea udării. După închiderea automată a robineţilor, corpurile de udare intră la loc în pământ, rămânând ascunse vederii până la următoarea irigare. Sistemul este adăpostit în şanţuri săpate la adâncimea de 30-50 cm şi este golit de apă în perioada de iarnă. Pentru realizarea unei instalaţii de udare trebuie să existe în spaţiul verde o priză şi o ţeavă de un ţol, care să fie conectată la sistemul de alimentare cu apă al grădinii.
  Un sistem automatizat de irigare pentru o suprafaţă de 1000 m.p. poate fi instalat în orice anotimp şi pe orice vreme, în maxim 6 zile. Sistemul nu include pompa de alimentare cu apă sau sistemul de alimentare cu apă format din pompe şi rezervor tampon.
 • Puţuri şi pompe:
  Irigarea grădinii dumneavoastră prin instalaţii automatizate necesită o cantitate mare de apă, iar debitul şi presiunea ei pot fi insuficiente, mai ales dacă sunteţi racordaţi la reţeaua locală.
  Pentru menţinerea necesarului de debit şi presiune, puteţi opta între variantele de mai jos:
  *montarea unui hidrofor pe ţeava de apă care intră în curte;
  *montarea unui rezervor tampon cu flotor şi a unui hidrofor care să tragă apa din rezervor şi să o împingă înspre sistemul de udare a grădinii;
  *săparea unui puţ şi instalarea unui hidrofor cu pompă submersibilă;
  *realizarea unui sistem de pompare compus din hidrofor cu pompă submersibilă care alimentează un rezervor tampon şi din care trage un hidrofor mai puternic, cu pompă de suprafaţă, toate pompele fiind controlate de un sistem de flotoare electrice.

Citește mai multe pe viacluj.tv 

Related posts

Leave a Comment