Anunţ în premieră al Casei Albe privind Siria

Casa Albă a declarat pentru prima dată joi că Siria a încălcat “linia roşie”, prin folosirea armelor chimice, inclusiv a gazului sarin, împotriva rebelilor. Acest lucru a determinat SUA să acorde un ajutor militar Opoziţiei, potrivit CNN.Conform consilierului naţional pe probleme de comunicaţii strategice, Ben Rhodes, “echipele de informaţii estimează că între 100 şi 150 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza folosirii armelor de atac chimice. Cu toate acestea, datele cu privire la numărul de morţi sunt probabil incomplete”.

O sursă din cadrul Senatului american estimează că regimul lui Bashar al-Assad ar fi folosit arme chimice de până la opt ori până acum.

Administraţia Obama crede că depozitele importante de arme chimice de pe teritoriul Siriei sunt în totalitate sub controlul Guvernului, deşi regimul de la Damasc acuză rebelii de folosirea acestor arme.

Senatorul John McCain, cunoscut susţinător al unei intervenţii în Siria, a pledat într-un interviu acordat CNN, pentru acordarea de armament antitanc şi antiaerian. Statele Unite au fost reticente până acum în a acorda ajutor militar rebelilor, întrucât printre aceştia se numără grupări afiliate Al-Qaida.

Siria este una dintre puţinele ţări nesemnatare ale Convenţiei asupra Armelor Chimice.

Washingtonul speră ca arsenalul chimic sirian să nu încapă pe mâna al-Qaida, în cazul în care regimul lui Bashar al-Assad se va prăbuşi.

Related posts

Leave a Comment