Analiză: România recuperează rapid diferențele de dezvoltare față de vechile state membre ale Uniunii Europene

România a recuperat, în medie, 2 la sută pe an din diferența de dezvoltare față de media europeană. Afirmația îi aparține lui Csaba Balint, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României. El a declarat că, în anul 2000, Produsul Intern Brut/capita, ajustat cu paritatea puterii de cumpărare, reprezenta în România 25 la sută din media Uniunii Europene. În prezent, acest indicator reprezintă mai mult de 75 la sută din media Uniunii Europene.

Un rol important în recuperarea diferențelor de dezvoltare economică dintre România și restul statelor membre ale Uniunii Europene l-a avut creșterea productivității muncii. Din acest punct de vedere, România este țara cu cea mai puternică creștere din Europa Centrală și de Est, rezultă din datele Băncii Naționale a României. De asemenea, tendința de creștere a fost favorizată de restructurarea economiei. Astfel, în anul 2000, 45 la sută din populația angajată a României muncea în agricultură, 22 la sută în industrie și 21 la sută în sectorul serviciilor. Acum, sectorul terțiar, cel al serviciilor, a cunoscut o creștere consistentă, atât din punctul de vedere al numărului de angajați, cât și din cel al valorii adăugate generate. Unele nișe din sectorul terțiar au cunoscut o creștere remarcabilă. Așa ar fi IT&C. Din punctul de vedere al contribuției domeniului IT&C la economia națională, România se află printre primele cinci țări din Uniunea Europeană. Datele Băncii Naționale a României sunt confirmate de mediul universitar, după cum rezultă din studiul Global Entrepreneurship Monitor, realizat de echipa Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, potrivit decanului Răzvan Mustață.

Economia României a devenit mult mai rezistentă și în fața diverselor crize, spune reprezentantul unei mari bănci comerciale, BCR,  Sergiu Manea.

În general, dezvoltarea economică este generată de capitala București, precum și de centre regionale precum Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Constanța sau Craiova. În total, cele șapte orașe generează mai mult de 50 la sută din Produsul Intern Brut. Acest fenomen a dus și la creșterea fenomenului de disparitate în dezvoltarea regională. Reducerea acestui fenomen reprezintă una dintre provocările cu care se va confrunta România în viitorul apropiat, alături de alte fenomene, precum îmbătrânirea populației, tranziția verde, digitalizarea, impactul Inteligenței Artificiale sau tensiunile geopolitice.

Related posts

One Thought to “Analiză: România recuperează rapid diferențele de dezvoltare față de vechile state membre ale Uniunii Europene”

  1. […] România a recuperat, în medie, 2 la sută pe an din diferența de dezvoltare față de media europeană. Afirmația îi aparține lui Csaba Balint, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României. El a declarat că, în anul 2000, Produsul Intern Brut/capita, ajustat cu paritatea puterii de cumpărare, reprezenta în România 25 la sută din media Uniunii Europene. În prezent, acest indicator reprezintă mai mult de 75 la sută din media Uniunii Europene, potrivit ClujToday.ro. […]

Leave a Comment