Amnesty International cere preşedintelui rus Medvedev să pună capăt atacurilor îndreptate împotriva oamenilor ce apară drepturile omului


Activiştii pentru drepturile omului din Rusia şi Caucazul de Nord se confruntă cu acte de violenţă şi de intimidare crescândă, după trei ani de la asasinarea ziaristei Anna Politkovskaya, a declarat astăzi Amnesty International.În regiunea Caucazului de Nord, de asemenea, sunt comise atacuri similare împotriva celor care desfăşoară o activitate pentru apărarea drepturilor omului. Pe data de 15 iulie, Natalia Estemirova, membră a organizaţiei pentru apărarea dreptului omului „Memorial” a fost sechestrată în Groznâi, capitala Republicii Cecene. Cadavrul acesteia a fost descoperit în aceeaşi zi, în Inguşetia.
Natalia Estemirova a fost ameninţată de câteva ori din cauza activităţii pe care o desfăşura în domeniul apărării drepturilor omului.
Aceasta a fost asasinată în perioada când, din partea autorităţilor cecene, la adresa activiştilor pentru drepturile omului erau formulate acuzaţii verbale, fiind acuzaţi de susţinerea grupărilor armate ilegale.
Amnesty International condamnă comentariile făcute de către înalţii oficiali, în zilele cînd Natalia Estemirova a fost asasinată.
La începutul lunii iulie, declaraţiile lui Adam Delimhanov, membru al Dumei ruseşti (şi persoană apropiată preşedintelui cecen Ramzan Kadîrov), au fost difuzate de televiziune, acesta ameninţa „aşa-numiţii apărători ai drepturilor omului care susţin teroriştii”. Întru-un interviu acordat pentru Radio Liberty (Radio Libertatea), în scurt timp după moartea Nataliei Estemirova, preşedintele Ramzan Kadârov a calificat activitatea acesteia ca fiind lipsită de importanţă şi a descris-o ca fiind o persoană care „niciodată nu a avut demnitate sau ruşine”.
“Este extrem de important faptul ca investigaţiile efectuate în cazul asasinării Nataliei Estemirova, lui Stanislav Markelov, Anastasiei Baburova şi Annei Politkovskaya să fie independente şi imparţiale, şi, în cazul în care există motive întemeiate, să fie investigată implicarea posibilă a oficialilor guvernamentali, inclusiv a înalţilor demnitari guvernamentali”, a declarat Irene Khan.
Amnesty International continuă să fie preocupată, cu precădere, de securitatea colegilor Nataliei Estemirova de la oficiile organizaţiei Memorial, care îşi au sediul în Caucazul de Nord şi Moscova.
Akhmed Gisaev colabora cu Natalia Estemirova şi, cu puţin timp înainte de asasinarea acesteia, au fost implicaţi în cercetarea unui presupus caz de execuţie extrajudiciară care a avut loc într-un sat cecen. Acesta a declarat că a fost urmărit şi ameninţat că ar putea să aibă aceeaşi soartă.
Alte atacuri recente au fost comise împotriva Zaremei Saidulaeva, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Let’s Save the Generation (Să salvăm generaţia) şi soţul acesteia, Alik Dzhabrailov, ambii fiind asasinaţi pe data de 11 august. Aceştia au fost sechestraţi de la sediul oficiului lor din Groznîi de câţiva bărbaţi care s-au prezentat ca fiind colaboratori ai forţelor de ordine, iar peste câteva ore cadavrele acestora au fost găsite în portbagajul automobilului lor.
Oficiul organizaţiei Mamele din Daghestan pentru drepturile omului din Mahacikala, capitala Daghestanului, recent a fost incendiat. Doi reprezentanţi ai acestei organizaţii, Svetlana Isaeva şi Gulnara Rustamova, precum şi alţi activişti pentru drepturile omului, avocaţi şi jurnalişti din Daghestan, au fost calificaţi ca susţinători şi complici ai membrilor grupărilor armate ilegale în foile volante distribuite în Mahacikala. Foaia volantă făcea apel la organizarea unei “vendete” împotriva acestor persoane.
“A venit timpul ca preşedintele Medvedev să-şi arate dorinţa politică de a apăra persoanele care, la rândul lor, apără drepturile omului în Rusia. Preşedintele trebuie să acţioneze imediat, pentru a pune capăt fricii şi intimidării”, a declarat Irene Khan.
Amnesty International a făcut apel către preşedintele Medvedev pentru ca acesta să asigure faptul că toate aceste crime vor fi investigate complet şi că persoanele responsabile vor fi trase la răspundere, în cadrul unor procese de judecată care corespund standardelor internaţionale. Au trecut trei ani de la asasinarea Annei Politkovskaya şi autorităţile ruse trebuie să întreprindă acţiuni în vederea stopării atacurilor comise împotriva celor care activează în domeniul pentru apărarea drepturilor omului în ţară.

Related posts

Leave a Comment