Americanii investesc 130 de milioane de dolari în Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii

NATO își consolidează prezența în județul Cluj. Statele Unite ale Americii vor investi 130 de milioane de euro în Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii, una dintre cele mai importante baze NATO din Transilvania.

Pentagonul vrea să transforme baza militară de la Câmpia Turzii într-un hub al forțelor aliate NATO la Marea Neagră, potrivit The National Defense Authorization Act for 2021, propunerea de buget înaintată Congresului american, potrivit Via Cluj TV.

Departamentul American al Apărării își propune ca prin investiția de 130,5 milioane de dolari să construiască piste de aterizare pentru avioane cargo, un depozit de combustibil, un hangar pentru avioane și alte facilități necesare unui număr crescut de avioane.

Conform G4Media.ro,  fosta bază aeriană sovietică de la Câmpia Turzii ar urma să devină un punct – cheie pentru operațiunile forțelor aeriene ale armatei SUA în sud-estul Europei, mai cu seamă în misiunile aeriene care au ca scop descurajarea agresiunilor Rusiei. De asemenea, investiția face parte din documentul oficial al programului European Deterrence Initiative, inițiat de Pentagon în iunie 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea.

Related posts

Leave a Comment