Ambasadorul maghiar: Ungaria are dreptul să se amestece în problemele maghiarilor din România


Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat, în interviul acordat Ziare.com, că o ţară are dreptul de amestec în chestiunile interne ale altei ţări atunci când e vorba de minorităţile naţionale şi a spus că Ungaria este cel mai bun vecin pe care îl are România.În opinia sa, şi România ar avea dreptul de a se amesteca în Ungaria când ar fi vorba de minoritatea românească de acolo, la fel cum Ungaria are dreptul în ceea ce-i priveşte pe etnicii maghiari care trăiesc pe teritoriul românesc, considerând că “nu există un zid chinezesc pe această problemă”.
Pana unde credeti ca poate sa mearga un stat, fie Ungaria, fie Romania, sa ia atitudine referitor la o minoritate din alt stat? Unde e limita?
Si din punct de vedere juridic, si politic, si practic, tara-mama are dreptul sa se amestece in lucrurile interne ale altei tari cand e vorba de minoritatea nationala. Minoritatile etnice si nationale au drepturi speciale sa pastreze contacte speciale si stranse cu tara mama. Asta e valabil si in cazul Romaniei, in legatura cu Ucraina, cu Moldova si cu Ungaria.
Puteti sa explicati ce inseamna sa se amestece in chestiunile interne?
Din nou, suntem in lumea reala. Nu exista un zid chinezesc intre treburile interne si acest drept de a se amesteca in legatura cu minoritatile nationale. Nu exista un zid chinezesc. Totodata, trebuie sa detinem o linie noua. Aceste lucruri se schimba, totodata. Despre aceste lucruri am un dialog absolut amical si constructiv cu partea romaneasca.
De ce vicepremierul maghiar Semjen a spus ca reorganizarea teritoriala a Romaniei in 8 judete poate fi o chestiune de viata si de moarte pentru maghiari?
Pentru ca avem teama si trebuie sa o spunem ca avem teama mare ca in urma reorganizarii vom pierde majoritatea unde o avem. Bineinteles, vrem sa pastram majoritatea unde mai avem si vrem sa pastram proportiile maghiarilor in unitatea administrativa oriunde este posibil – si in Timis, si in Bihor, si in Satu Mare. Acolo unde e o minoritate relaiv mare – 30-35%.
În Mures suntem echilibrati. Mai avem 2 judete unde avem majoritate. Trebuie sa pastram proportiile pentru ca asta e viata – in politica, in administratie si in public acest lucru conteaza.
Ar fi reorganizarea Romaniei in 8 judete, fara vreunul cu majoritate maghiara, o problema in relatiile Romania-Ungaria?
Bineinteles. Soarta maghiarilor din Romania este un punct de pornire pentru desfasurarea relatiilor intre Ungaria si Romania. Acest lucru e natural.
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a mai spus că Ungaria este cel mai bun vecin pe care îl are România.
“Vecinul cel mai bun al Romaniei este Ungaria. Ştiu că acest lucru o să sune ciudat, dar noi suntem cel mai bun vecin al dumneavoastră. Mai bun decât Ucraina, mai bun decât Serbia, mai bun decât Bulgaria şi mai bun decât Marea Neagră.
Întrebat dacă Ungaria este un vecin mai bun şi decât Moldova, ambasadorul a spus: “Da. În sensul că în Ungaria nimeni nu vrea să contrazică interesele României. În Moldova sunt”.

Related posts

Leave a Comment