Algoritmul CSI și geopolitca virtuală


S-a sfârșit încă un micro-summit CSI. Mare este mirarea că acesta s-a desfășurat cum era și programat în capitala Republicii Moldova, parcă dorind să testeze fertilitatea solului basarabean, dacă cumva mai adie rusește, după alegerile parlamentare și protestele din primăvară de la Chișinău.Micro-summitul în sine a repurtat un succes de proporții, dacă este să ne luăm după cum spun mediile analitice pan-rusești. Summitul l-a convins până și pe președintele în exercițiu al Republicii Moldova, pe ”anticomunistul” declarat Mihai Ghimpu, că trebuie să accepte cei 65 de ani de ”eliberare” sovietică a Basarabiei. În preajma manifestării Ghimpu dorindu-și să cucerească opinia publică din spațiul CSI s-a delimitat de trecutul său ”frontist” și s-a autocaracterizat ca fiind în prezent un politician serios, echilibrat, rațional, care a evoluat mult în exprimarea politică. Astăzi Ghimpu nu mai este în slujba străzii și sub impresia lozincilor, ci este cel mai importantă persoană în stat. Doar ne învățau profesorii și părinții că a deține prea multă putere- strică, că acesata corupe și chiar îți poate lua mințile. Lucru confirmat de fostul șef de stat moldovean Vladimir Voronin.
Cei din CSI vor putea să comunice de azi încolo mai ușor. Summitul CSI de la Chișinău a decis să înfiineze un portal propriu pe Internet ca să aibă și comunitatea statelor post-sovietice un mijloc de comunicare și de cooperare adecvat provocărilor noului mileniu. Oricum, CSI-ul se arată ca fiind de mai mult timp ca o organizație virtuală. Strategii ruși au enunțat recent teoria coeziunii intelectului național și al spiritului prin care Rusia ar ieși învingătoare în războiului rețelelor geopolitice. Inclusiv prin cele virtuale.
Summitul CSI a decurs normal la Chișinău. Un summit eurasiatic care s-a desfășurat chiar lângă frontiera europeană și euroatlantică. Și aceasta în contextul în care gazda acțiunii, noua guvernare de la Chișinău și-a propus să aplice o politică de aderare la Uniunea Europeană. În calitate de gazdă Chișinăul nu și-a permis încă să trântească ușa în față ceseiștilor. Mi-am zis că este o ”atitudine europeană” de-a nu supăra pe ruși prin organizarea acestui summit și că ține de ospitalitea tradițională a românilor, inclusiv al celor basarabeni. Pentru că trebuie să recunoaștem CSI-ul este o organizație pan-rusească. Pentru că și cei de la Moscova recunosc că în cazul dacă Rusia ar abandona CSI-ul, această organizație ar înceta să existe. Mai nou, strategii ruși vorbesc despre ”Proiectul Rusia” care ar avea menirea să contracareze factorul euroatlantic. Potrivit acestui plan, se enunță unirea benevolă la Rusia a Osetiei de Sud și Abhaziei, dar și a Transnistriei, a sud-estului Ucrainei( care conform acestuia se va destrăma în trei părți) și a Kârgâzstanului. Pe de altă parte, se dorește prefigurarea unei ”Uniuni Rusești” din state ca Belorusia, Armenia împreună cu Karabahul de Nord, Ucraina Centrală, Kazahstan și Tadjikistan, încheierea unui acord de alianță militară cu Uzbekistanul.
Sincer, mă așteptam ca la acest summit CSI să se discute concepția de cooperare militară până în anul 2015 și care se află deja în sertarele de birou a funcționarilor organizației. Nu de alta, dar medicii miliatri moldoveni au participat o lună în urmă la ceva aplicații în regiunea Kalinigrad, într-un sabatoriu militar din Svetlogorsk, demonstrând că și state cu ”neutralitatea” în cârcă pot fi utili CSI-ului militar. Și cu Republica Moldova este caracterizată de unii ca fiind un teren experimental ideal al politicilor de descurajare, de ce nu și-ar pregăti cadrele și la nivel militar. Că vine o zi…
Fără îndoială, astăzi nu putem să vorbim, încă, fără o normalitate legislativă, despre o asumare a unui proiect propriu din partea guvernării actuale de a Chișinău. Și nu că nu s-ar pricepe guvernarea democrat-liberală la elaborarea de proiecte, ci sunt mai multe viziuni, mai multe păreri și mai multe linii poltice enunțate în mesajele discursive ale partidelor din coaliția guvernametală. Deocamdată nu se poate vorbi despre un dosar sensibil preferat, care să fie luat în dezbatere și în primă atenție. Nici măcar dosarul de Integrare Europeană. Actualmente putem remarca că atât administrația locală din Chișinău, cât și cea centrală au încăput în mâinile coaliției democrate. Iar aceasta se poate traduce ca fiind o cale spre identificarea unei stabilități democratice, după o lungă degradare comunistă.
Până una alta, Chișinăul vrea să convingă că politica sa enunțată de aderare la UE poate fi coroborată și cu cea de staționare în CSI. Vom vedea când va avea loc ;i summitul mare al CSI-ului la Chişinău…
Spre ce drum va coti și se va îndrepta Republica Moldova? Până la urmă acest lucru contează…

Related posts

Leave a Comment