Algoritmi de Inteligență Artificială, utilizați pentru managementul flotei Companiei de Transport Public

Una dintre cele mai moderne regii de transport din România este Compania de Transport Public din Cluj, care deservește întreaga zonă metropolitană. Este vorba de primul operator de transport public din România care a introdus în circulație autobuze electrice și care, acum, utilizează algoritmi de inteligență artificială pentru managementul flotei de transport.

Compania de Transport Public din Cluj a devenit operator pentru întreaga zonă metropolitană după transformarea fostei Regii Autonome de Transport Urban Călători. Compania a folosit fonduri nerambursabile pentru a se moderniza. Mai întâi, fondurile elvețiene au fost utilizate pentru a cumpăra primele 10 autobuze electrice puse în circulație în România. Reprezentanții companiei clujene au folosit apoi fondurile europene pentru a continua modernizarea infrastructurii și a flotei sale. Așa ar fi banii europeni atrași pentru a moderniza liniile de tramvai și apoi pentru a cumpăra tramvaie noi, produse în România. Compania a cumpărat și troleibuze, precum și autobuze noi, iar ținta conducerii este ca, până în 2030, întregul transport public din Cluj-Napoca să devină unul nepoluant. Cel mai probabil, va fi transport electric, însă sunt în curs și experimente care evaluează cât de eficient ar fi transportul public bazat pe hidrogen.

De asemenea, compania clujeană a studiat și posibilitatea de a introduce în trafic autobuze fără șofer, însă, deocamdată, acest proiect a fost abandonat. În prezent, compania clujeană, aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca, utilizează algoritmi de inteligență artificială pentru a monitoriza flota de transport, adică 400 de vehicule. Cu ajutorul datelor furnizate, călătorii au acces la aplicații care oferă harta live a transportului public sau locurile în care se află mijloacele de transport în comun. Prețul transportului diferă destul de mult. În Cluj-Napoca, un bilet costă 3 lei, însă, pentru cursele din zona metropolitană, prețul poate fi mai mare, de la 3,5 lei pentru o călătorie până în satul Baciu, lipit, practic, de Cluj-Napoca, până la 14 lei pentru o cursă în satele Rediu, Sânmărtin sau Măcicașu, în timp ce o călătorie spre Săvădisla costă 12 lei. Există și categorii care au gratuitate la transportul în comun. Așa ar fi elevii, studenții, persoanele cu dizabilități, refugiații sau pensionarii cu venituri mici.

Related posts

Leave a Comment