Alba: A fost inaugurată cea mai modernă grădiniță din România, în Ciugud

Comuna Ciugud (județul Alba) a inaugurat joi una dintre cele mai moderne grădinițe din România, situate în mediul rural. Grădinița SMART de la țară, este situată între fabrici, în zona de dezvoltare a comunei, are dotări de ultimă oră, iar clădirea își poate regla singură consumurile, grație unor senzori.

Purtătorul de cuvând al primăriei, Dan Lungu, spune că investiția reprezintă un nou concept în România: grădinița viitorului.

”Grădinița viitorului înseamnă folosirea celor mai moderne tehnologii pentru asigurarea confortului copiilor în timpul petrecut la grădiniță. Totuși, în procesul educațional, tehnologia este folosită cu moderație, copiii fiind încurajați spre joc, experimentare, învățare practică sau dezvoltarea deprinderilor.

În educația timpurie evităm, pe cât posibil, folosirea ecranelor și tabletelor în activitățile cu copiii, iar scopul nostru este să creștem copii sănătoși și fericiți” a spus Dan Lungu.

Primarul Gheorghe Damian spune că a decis amplasarea grădiniței printre fabricile din zona de dezvoltare din două motive: toți locuitorii comunei trec pe acolo în drum spre serviciu și în plus, grădinița va deservi și angajații zonei industriale.

Mai mult, aceștia vor putea lua masa de prânz alături de copii, în măsura în care angajatorul le oferă această posibilitate.

În zona de dezvoltare economică Ciugud – Drâmbar funcționează peste 40 de companii, care au aproximativ 1.000 de angajați. Grădinița are multiple dotări, de la jocuri interactive, proiectoare pentru podea, săli pentru fiecare grupă, cabinet medical, băi adaptate special pentru copii și nu în ultimul rând un spațiu de joacă în partea interioară a clădirii, unde cei mici pot fi văzuți tot timpul.

Clădirea, care a costat aproximativ 1,6 milioane de euro (din fonduri europene și de la bugetul local) are sisteme inteligente de reducere a consumurilor: lumina și căldura se adaptează singure grație unor senzori, iar atunci când concentrația de dioxid de carbon crește, educatoarele primesc o notificare pe telefon.

  • Clădirea a fost structurată în 4 secțiuni (trei la parter și una la etaj): prima cu filtrul, cabinetul medical, izolatorul și alte anexe specifice accesului, a doua având ca funcțiuni principale o sală multifuncțională și bucătăria, a treia cu sălile pentru grupele de joc și dormitoarele copiilor și a patra pentru conducere și personal – la etaj.

Proiectul a avut întârzieri în ceea ce privește termenele de finalizare. La început, construcția grădiniței a fost blocată de un proces între primărie și constructor. Constructorul a solicitat în instanță, printre altele, prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor, invocând nereguli în proiect.

Până la urmă contractul semnat cu constructorul inițial a fost reziliat în 2021, iar administrația locală a reluat, la începutul anului 2022, licitația prin care a desemnat un nou constructor. Va fi funcțională din anul școlar viitor, după ce va fi acreditată (acest lucru nu se poate face în timpul anului școlar) și va putea găzdui până la 180 de copii.

Tot la Ciugud funcționează prima școală SMART din mediul rural.

Related posts

Leave a Comment