Alain Delon este vedeta TIFF din acest an care va primi Premiul pentru întreaga carieră

Rebelul filmului francez, dar totodată şi simbol al cinematografiei europene, legendarul actor Alain Delon vine ca invitat special al celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania- TIFF (2-11 iunie, Cluj-Napoca). Starul francez se va afla pentru prima dată în România, prilej cu care organizatorii TIFF îi vor acorda Premiul pentru întreaga carieră. În onoarea sa, pe data de 9 iunie, în Piaţa Unirii va fi o proiecţie specială a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat chiar de Alain Delon, care de altfel joacă şi în rolul principal. (biletele deja pot fi cumpărate de pe www.biletmaster.ro, dar şi de pe aplicaţia TIFF 2017)

„Mă bucur că şi în acest an îi vom putea oferi publicului nostru drag o întâlnire excepţională cu o legendă a cinema-ului mondial. Alain Delon este un actor iubit, admirat de multe generaţii şi cred că participarea lui la această ediţie a festivalului va fi un moment de vârf, care va rămâne în inimile tuturor”, a declarta presei, Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului TIFF.

Cu o carieră impresionantă şi peste 100 de interpretări memorabile, actorul, producătorul, scenaristul şi regizorul Alain Delon (astăzi, în vârstă de 81 de ani) aniversează 60 de ani de la debutul său în cinematografie. Şase decenii în care a strălucit pe marile ecrane în pelicule care au făcut istorie. Rocco şi fraţii săi (1960), În plin soare (1960), Eclipsa (1962), Ghepardul (1963), Laleaua neagră (1964), Samuraiul (1967), Borsalino (1970), Notre histoire (1984) sau Pe cuvânt de poliţist (1985) sunt doar câteva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi actori francezi ai secolului XX.

 

Alain Delon s-a născut pe 8 noiembrie 1935. Nimic din copilăria sa sau din adolescenţa plină de peripeţii nu avea să anunţe succesul pe care avea să-l cunoască în jurul vârstei de 23 de ani. Farmecul personal a făcut ca actorul să fie curtat încă de la începuturi de industria hollywoodiană cinematografică, însă, deşi i s-a oferit şansa de a fi distribuit într-unul dintre filmele regizorului David Selznick, Alain Delon decide să-şi înceapă cariera artistică în Franţa, unde se lansează în 1957 în filmul Quand la femme s’en mêle (regia Yves Allégret). În 1958, în lungmetrajul Christine, joacă pentru prima dată alături de frumoasa nemţoaică Romy Schneider, actriţă ce avea să-i devină, ulterior, logodnică. După rolul din ecranizarea Ghepardul (regia Luchino Visconti), în 1964, Alain Delon avea să fie nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista premiilor César pentru rolul principal din Mr. Klein (regia Joseph Losey), iar interpretarea din producţia Notre Histoire (regia Bertrand Blier) i-a adus în 1985 premiul pentru cel mai bun actor. Festivalul de la Berlin i-a acordat, peste ani, Ursul de Aur onorific, în 1995, iar în 2005 preşedintele Franţei, Jacques Chirac, l-a decorat cu Legiunea de Onoare, ăn grad de ofiţer, pentru contribuţia sa la arta cinematografică.

 

Starul cinematografiei franceze a colaborat, de-a lungul carierei sale, cu nume de marcă din lumea cineaştilor, precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni şi Louis Malle, iar meritele i-au fost recunoscute, în nenumărate rânduri, de marile festivaluri. Dintre toţi cineaştii cu care a lucrat, Alain Delon îl consideră pe Jean-Pierre Melville ca fiind cel mai bun regizor al tuturor timpurilor. Filmul Cercul roşu/ Le cercle rouge  (1970), în care actorul interpretează rolul unui criminal proaspăt eliberat din închisoare, gata să comită o nouă infracţiune, se va bucura de o proiecţie specială la TIFF, în cadrul Retrospectivei Jean-Pierre Melville.

Related posts

Leave a Comment