Acord istoric între Universitatea Papei şi UBB. Vor crea la Cluj un Centru de Studii Patristice

O premieră pentru mediul academic românesc a avut loc azi la Cluj. Rectorul Universităţii Pontificale San Giovanni in Laterano, Prea Sfinţia Sa episcopul Enrico dal Covolo, şi rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, academicianul Ioan-Aurel Pop, au semnat primul protocol de colaborare dintre universitatea pontificală şi o universitate românească referitor la crearea unui centru de studii patristice. Universitatea Pontificală San Govanni in Laterano este singura care depinde direct de Sfântul Scaun şi este cunoscută sub numele de Universitatea Papei.

Universitatea Pontificală San Giovanni in Laterano este considerată drept una dintre cele mai bune din lume în domeniul teologiei. Universitatea Papei are patru facultăţi: de Teologie, de Filosofie, de Drept Canonic şi de Drept Civil. Universitatea Babeş-Bolyai este, pe de altă parte, singura instituţie de învăţământ superior de pe continent cu patru facultăţi de teologie: Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică şi Protestantă. Acest acord deschide calea unei colaborări fructuoase, spune rectorul Universităţii Pontificale San Giovanni in Laterano, episcopul Enrico dal Covolo.

 

”Acest acord prevede încurajarea schimburilor de profesori, de studenţi, de materiale didactice, a iniţiativelor academice şi promovarea cercetării. Este despre tot ceea ce poate fi ajutat şi favorizat la acest nivel. De asemenea, există o clauză particulară care priveşte promovarea studiilor patristice şi viitoarea creare a unui centru de studii patristice”, a spus Prea Sfinţia Sa Enrico dal Covolo.

 

La rândul său, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, academicianul Ioan-Aurel Pop, afirmă că acest acord va încuraja dezvoltarea studierii teologiei, în general, şi a studiilor patristice, în special.

 

În crearea viitorului centru de studii patristice de la Cluj, alături de Universitatea Pontificală, vor fi implicate facultăţile de Teologie Greco-Catolică, Romano-Catolică şi Ortodoxă, Facultatea de Litere şi cea de Istorie şi Folosofie.

Related posts

Leave a Comment