Absolvenţii claselor a VIII-a şi a XII-a sunt aşteptaţi în şcoli pentru pregătirea de examene. Nu toţi elevii şi părinţii, însă, văd cu ochi buni acest lucru

Începând din data de 2 iunie 2020, absolvenţii claselor a VIII-a si a XII-a sunt aşteptaţi în instituţiile de învăţământ unde au studiat, pentru a urma cursurile de pregătire pentru examene.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, în toate școlile unde se va desfăşura respectiva pregatire, au fost luate măsurile de precauţie necesare ca elevii să poată veni în condiții de maximă siguranță.

“Aceste pregătiri se vor desfăşura în condiţii similare cu cele de la examenul real, fapt care îi va ajuta pe elevi să  depăşească stresul suplimentar şi să nu fie surprinşi atunci când vor susţine testele propriu-zise”, au mai precizat reprezentanţii ISJ Cluj.

În rândul elevilor şi al părinţilor, însă, părerile sunt împărţite.

“Eu, personal, o să merg la aceste pregătiri. Consider că dacă păstrez distanţa rezonabilă faţă de colegi şi evit să ma iau cu ei în braţe, dacă folosesc şerveţele umede după ce am pus mâna pe suprafeţe comune şi dacă am masca pe faţă, riscul de a lua virusul, este destul de redus, dar faptul că voi fi mai bine pregatită pentru examene îmi va da un sentiment de siguranţă şi, implicit, posibilităţi mai sporite de a intra la un liceu mai bun”, spune Adrada Munteanu, elevă în clasa a VIII-a.

“Da, sunt de acord cu pregătirile şi indiscutabil le voi frecventa pe toate. De ce? Pentru că pot întreba tot ceea de ce nu sunt sigur că fac bine şi mi se pare că atunci când eşti, fizic, în sala de clasă cu profesorul, explicaţiile sunt mult mai clare şi mult mai veridice. Eu înţeleg mai bine în acest mod, mai ales materiile exacte. Plus că ţine de fiecare dintre noi să ne protejăm prin respectarea măsurilor de igienă. Nu, nu mi se pare mai periculos dacă frecventez aceste ore. Revin, dacă suntem precauţi, este la fel ca şi cum ai merge la magazin” susţine şi Alex S., absolvent de liceu.

Şi Maria cu Răzvan Botezan, părinţii unui elev care urmează să susţină Evaluarea Naţională, încurajează decizia Ministerului Educaţiei şi, implicit, pe cea a Inspectoratului Şcolar Judeţean. “Nouă ni se pare o soluţie optimă. Copiii sunt pregătiţi altfel în mediul academic, atât în ceea ceea priveşte materia şcolară, cât, mai ales, psihologic. Plus că, la vârsta asta, oricum nu îi putem ţine închişi doar în casă, ei oricum ies şi afară, aşa că măcar vor ieşi cu un scop bine determinat”.

“Eu nu prea sunt de acord, o să mă mai gândesc dacă îmi las băiatul să meargă în colectivitate. Nu ştiu cu cine au luat contact colegii lui în această perioadă şi eu mai am un copil mic acasă. Nu vreau să mă trezesc cu surprize neplăcute. Am fost foarte prudenţi perioada aceasta şi nu vreau ca toate eforturile noastre să se adeverească a fi inutile. Mai ales că eu consider că cine are de învăţat, învaţă oriunde, inclusiv acasă şi copilul meu este apt şi poate să înveţe şi stând la domiciliu, în siguranţă” susţine, pe de altă parte, Andreea Kun, mama unui alt băiat de clasa a VIII-a.

“Sincer, cred că dacă mergem acum buluc în şcoli, degeaba a mai fost decretată stare de urgenţă şi s-au luat atâtea măsuri de precauţie. Acest lucru poate favoriza apariţia de noi focare. După mine, foarte bine se poate face pregătire online şi cred că se putea găsi si o soluţie ca şi examenele să se dea tot online, la fel cum se dă sesiunea la facultăţi şi aşa mai departe. Ne adaptăm condiţiilor impuse de situaţia de criză, ideea e că, la nivel de ţară şi instituţii, nu prea sunt oameni competenţi care să se adapteze şi să implementeze sisteme cu adevărat funcţionale, în folosul societăţii” completează Matei Drăgan, elev în clasa a XII-a.

Bianca Morar, însă, şi ea absolventă de liceu este de părere că nu vom putea sta izolaţi la nesfârşit, prin urmare, trebuie să respectăm măsurile de protecţie şi igienă şi să revenim încet la activităţile zilnice normale. “Mai ales noi, cei care avem în faţă un examen atât de important, trebuie să ne asumăm contactul cu societatea şi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a promova acest examen, dacă ne interesează cu adevărat. Si un prim pas este respectiva pregătire în mediul academic. Oricum, atât clasele VIII, cât şi clasele XII vor susţine examenul, la fel cum l-au susţinut şi în ceilalţi ani, aşa că oricum elevii vor merge în mijlocul altor colegi şi în colectivitate, atunci când vor susţine probele propiu-zise. Aşadar, scuza ca nu merg la pregătire pentru e evita contactul cu alţi oameni, este o scuză nefondată, oricum contact va fi când se vor da testele”, menţionează tânăra.

În acest an, probele scrise ale Evaluării Naționale vor începe în data de 15 iunie, iar cele ale Bacalaureatului, în data de 22 iunie.

Related posts

Leave a Comment