Biserica Sfântul Mihail, restaurată cu migală

Una dintre bisericile simbol al Transilvaniei este restaurată cu ajutorul unui proiect european. Lucrările vor costa aproximativ 4,7 milioane de euro. Biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, cel mai celebru monument religios al orașului, ar urma să fie reabilitată până în august 2021.

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca este un adevărat simbol al Transilvaniei multiculturale și multietnice. Lucrările de construcție la această biserică au început în anul 1316, atunci când regele francez al Ungariei, Carol Robert de Anjou, născut la Napoli, în Italia de azi, a acordat orășenilor sași din Cluj dreptul să își ridice un lăcaș de cult care să simbolizeze libertatea recâștigată a orașului. În acel an, Clujul fusese declarat Oraș Liber Regal și scos din legăturile de dependență feudală față de episcopul romano-catolic de Alba Iulia, Petru Monoszlo. Construcția bisericii s-a încheiat în 1437, pe vremea când rege al Ungariei era împăratul romano-german Sigismund de Luxemburg. Acesta a fost nașul de botez, chiar în această biserică, a românului Matia Corvin, cel care avea să devină, la rândul său, rege al Ungariei, Boemiei și Croației. Biserica a deservit mai multe comunități religioase. A fost romano-catolică, apoi lutherană și unitariană, înainte de a redeveni romano-catolică, în 1716. Ea este, de aceea, nu doar un simbol al libertății Clujului, ci și un simbol al dialogului. Acum, la 700 de ani de la începerea construirii bisericii, ea trece printr-un amplu proces de renovare și de restaurare, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, el însuși enoriaș al acestei biserici.

Lucrările ar urma să se încheie în august 2021, atunci când biserica va fi redeschisă, deopotrivă pentru credincioși și pentru turiști. Lucrările presupun și sporirea confortului. Biserica va avea noi instalații de iluminat și de încălzit, care nu vor deteriora în nici un fel vechiul monument istoric.

Foto: pr. Stelian Veres

Related posts

Leave a Comment